Phrae

Phrae er en af de ældste byer i nord som du kan besøge på din Thailand rejse. Byen blev grundlagt i 1371 B.E. af Phya Pol, og blev navngivet “Pol Nakhon”.
Phrae ligger på bredden af Yom floden, omkring 555 kilometer fra Bangkok. Den dækker et område på 6538,6 kvadratkilometer, og er administrativt opdelt i 8 distrikter. Som topografi bestående hovedsageligt af bjerge og frodige skov, er Phrae udstyret med rigelige natur attraktioner – parker, vandfald, huler, osv. På grund af sin lange historie, har den også mange historiske steder, buddhistiske templer og mange andre kulturelle attraktioner. Den indre by Phrae er omgivet af en gammel bymur mere end 1000 år gammel og 2 km. lang.
I fortiden, var Phrae knudepunktet for teak industrien i Thailand. I dag findes mange gamle teak huse stadig i den gamle by og er et kendetegn for byen. De fleste gamle huse med stor historisk værdi er mere end 100 år gamle. Så denne provins er det sted, hvor du på din Thailand rejse virkelig kan sætte pris på den gamle charme i nord, og som ikke kan findes andre steder. Hvis du vil udforske de kulturelle seværdigheder i byen i et mere afslappende tempo, anbefales det at leje en cykeltaxa til at transportere dig rundt i byen. Du kan stoppe når som helst og hvor som helst du ønsker, og nyde stedet.

Phrae – At komme dertil

Med bil
Fra Bangkok, tager du Highway nr. 1 og Highway nr. 11 til Phrae via Nakhon Sawan, Phichit, Phitsanulok og Uttaradit.

Med bus
Transport Co Ltd tilbyder regelmæssige busser til Phrae kl. 10.00 og kl. 10:30.

Busserne kører fra Bangkok Northern Bus Terminal (Mo Chit 2) hver dag.

Også private busselskaber som Choet Chai Tour, Phrae Tour og Sombat Tour kan transportere dig til Phrae på din Thailand rejse.

Med fly
Der er ingen regelmæssige kommercielle flyvninger til Phrae. Den nærmeste lufthavn at flyve til, er Chiang Mai, hvorfra en bus kan tages til Phrae.

Sådan kommer du rundt
Som i de fleste thailandske landdistrikt provinser er der typisk songtaews (pick-up taxaer) der følger etablerede ruter omkring provinshovedstaden og lokale busser og songtaews til ture mellem byer i provinsen. Songtaews, motorcykel taxier, og samlors (trehjulede pedal drevne førerhuse) er normalt også til rådighed til privat leje på din Thailand rejse.

Phrae – Vejret

Det er yderst vanskeligt, hvis ikke umuligt, at forudsige hvordan vejret, vil være på et bestemt tidspunkt på et præcis sted. Og dog, vil alle rejsende gerne på forhånd vide hvilke klimaforhold der er i Phrae, for på den måde at kunne organisere deres tur.

Men som mange andre steder i Thailand er der også her 3 sæsoner. Regn sæsonen fra Maj til September, den kølige sæson fra Oktober til Februar og den varme sæson fra Marts til April.

Phrae – Attraktioner

Wat Luang

Wat Luang placering: Amphoe Mueang

Wat Luang ligger på Kham Lue Road i byen og er den ældste og vigtigste tempel og bygget på samme tid som Phrae blev etableret. Flere renoveringer har fundet sted.

Phra ThatLuang Chang Kham, den store Lanna chedi, sidder på en kvadratisk base med elefanter der støtter den fra alle fire sider. På tempel grunden kan du på din Thailand rejse opleve et museum der indeholder tempel antikviteter, keramik og religiøs kunst tilbage fra Lanna, Nan, Bago og Mon tiden. 

Wat Phra Non

Vest for Wat Luang ligger Wat Phra Non nær stedet med de gamle bymure. Nogle af de arkitektoniske værker omfatter Chiang Saen-stil Ubosot med smalle åbninger til at lede lyset ind i stedet for normale vinduer. Overliggeren er lavet af træ med yndefulde designs. Udhængene over Vihan er alle gennembrudte, og et symbol på den nordlige arkitektur du kan se på din Thailand rejse. Indeni er der en 9 meter lang liggende Buddha.

Phraya Chaiyabun Memorial

Phraya Chaiyabun Memorial Placering: Amphoe Muean.
Phraya Chaiyabun Memorial blev bygget for hans heroiske gerninger og ofre for foreningen af Thailand. Han var guvernør i byen i løbet af 1897-1902, hvor han blev dræbt ved et oprør af Shan stammefolket, da han nægtede at overgive byen til dem. Efter oprøret blev slået ned af regeringens tropper, beordrede Kong Rama V et mindesmærke rejst til hans ære.
Åbningstider: Dagligt kl. 08.00 – kl. 16:00.

Wongburi House
Wongburi House placering: Amphoe Mueang
Wongburi House blev bygget i 1897 af Phraya Burirat, daværende guvernør i Phrae, til hans datter Chao Sunantha og svigersøn Luang Pongpiboon. Det er et af de smukkeste gamle huse i Phrae. Det er et stort to-etagers teaktræ palæ bygget i fin Thai-europæisk-stil og malet i pink. Et fremragende træk, er træskærekunstens dekorationer både indenfor og udenfor. På nuværende tidspunkt anvendes huset som et livligt museum du kan besøge på din Thailand rejse. Den er udstyret med den oprindelige families husholdnings-artikler fx møbler, sølvtøj, keramik og vigtige dokumenter. Huset blev tildelt “en fremragende bevarelse år 1993” prisen ved Society of Siam Arkitecture under Royal Patronage.
Åbningstider: Dagligt kl. 08.30 – kl. 17.00.
Entré: Voksne 30 baht, Børn 10 bath (prisen er med forbehold for ændringer)

Phrae – Shopping

Som i de fleste provinshovedstæder, har Phrae et centralt marked, hvor lokale kan købe alt fra dagligvarer til husholdningsapparater og de besøgende kan købe tøj og andre nødvendige forsyninger. Der er ofte lokalt producerede kunsthåndværk fra landsby workshops i hele provinsen på centrale markeder og nogle gange på aften markedet.

Phrae er ikke specielt kendt for shopping. Alligevel vil du på din Thailand rejse til Phrae, finde nogle gode tilbud og spændende butikker. Tur-guiderne hjælper dig med at finde de bedste butikker i Phrae.

Phrae er kendt for sine karakteristiske indigo-farvede bomuld-landmands skjorter, som du ser i hele nord Thailand. Tøjet bliver lavet i Ban Thung Hong, lige udenfor byen.  Et godt sted at købe disse er Maw Hawm Anian, ca. 60 m fra den sydlige port (Pratu Chai) ind mod den gamle by.

Hua Dong Market
Placering: Amphoe Sung Men

Hua Dong marked ligger omkring 9 km syd for byen på Highway nr. 101 i Sung Men distriktet i Phrae provinsen. På dette marked vil du oftest finde møbler og dekorative elementer, da det er centrum for produkter fremstillet af træ og kurve. Her kan du på din Thailand rejse købe alle møbler til husholdningen samt udendørs møbler.

Phrae – Restauranter

Pan Jai 

Dette open-air sted kombinerer alt, hvad vi gerne vil have i en restaurant på vores Thailand rejse, lækre lokale retter, attraktive omgivelser, god service og lave priser. Der lægges vægt på ka · nom jeen, friske risnudler serveret med forskellige karryretter og urter, men der er også et par forskellige former for nudelsupper og et udvalg af risretter og meget mere. Alt tilbydes, så det er blot at pege på, hvad du synes ser mest velsmagende ud

Sod Cheon 

På en skillevej, 50m nord for Maeyom Palace Hotel er denne enkle, men meget populære kinesisk / thailandsk restaurant. Vælg mellem de store gryder med kinesiske supper eller vælg de sædvanlige thailandske retter. God til rejsende der på deres Thailand rejse gerne vil spise sent.

Phrae – I nærheden

Wat Phrathat Chor Hae

Et tempel på en bjergtop 8 km sydøst for byen, stammer sandsynligvis fra det 12. til det 13. århundrede. Dens 28 meter høje chedi siges at indeholde et hår fra Herren Buddha, bragt hertil af den indiske kejser, Asoka. Chedien ligger ved et lille kloster, og knyttet til dette er en udsmykket, højloftede Viharn, med kalkmalerier der skildrer episoder fra Buddhas liv. Navnet på templet er det samme som på et særligt fint stof vævet af befolkningen i området og i hvilket chedien er indhyllet hvert år. Også her, ved foden af bjerget, er en række souvenir boder.

Phae Muang Phi Forest Park
Placering: Amphoe Mueang
Phae Muang Phi Forest Park ligger ca. 18 km fra byen på Highway 101. Den betragtes som Thailands Grand Canyon. Phae Muang Phi er kendt for sine fantastiske sandstensformationer. Phae betyder et busk område og Muang Phi betyder spøgelsesbyen på Thai. Da det er et stort roligt hjemsøgt sted, og ingen bor omkring der, vil man let miste sit spor når man går indenfor. Men det er et besøg værd for dem der på deres Thailand rejse sætter pris på spektakulære naturlige klippeformationer.
Det er faktisk en let hulning i jorden, hvor jord og sandsten erosion har produceret mærkeligt-formede formationer som kæmpe svampe, klipper og skorstene. Geologer formoder, at den store erosion skete for omkring 2 millioner år siden.

Phrae – Artikel

Phrae: Legenden om “Phrae Parade Bomb”

Phrae folket er ofte drillet som “Phrae Parade Bomb” fordi Phrae folk tror, at bomben er en hellig ting, der falder fra himlen, eller kommer fra himlen, så folk tog det med til paraden. Derefter eksploderede bomberne og alle landsbyboerene og herskeren døde. Så der var ingen kongelige efternavn i forlængelse af Na Phrae, i modsætning til Na Chiang Mai, Na Lampang, etc.

Men der har været nogle der har efterforsket dette for at finde den sande historie, baseret på studiet af 2. verdenskrig.  Mr. Surin Ratanasophanan, tidligere medlem af Seri Thai Bevægelse i Phrae, og dem der beskæftiger sig med denne historie er:

1. Phra Samuha Sakon Atipatto, abbed af Mae Lan Neu Temple, Huai Or Sub-distriktet, Long District, Phrae provinsen.

2. Mr. Like Chaikaew, Adresse nej. 69, Moo 9, Huai Eller Sub-distriktet, Long District, Phrae provinsen.

3. Mr. Saman Muenkhan, Adresse nej. 92/6, Moo 4, Huai Eller Sub-distriktet, Long District, Phrae provinsen. 

Fakta lyder som følgende: …  

Mr. Long Manomoon, en jernbane arbejder på Kaeng Luang stationen har fundet den bombe, der er smidt af det allierede fly. Bomben blev smidt for at ødelægge jernbanebroen over Huay Mae Tao for at blokere rejsen for japanske soldater i 2 verdenskrig. Han har bedt Mr. Saman Muenkhan om at se og bad om hjælp fra jernbane-arbejdere i nærheden på Kaeng Luang togstation. De hjalp hinanden med at grave, og trykke på eksplosions-aftrækkeren, skære halen af bomben, så dynamitten røg ud og derefter løftede den op i vognen. De kørte den til Baan Mae Lu, Baan Pin Sub-distriktet, senere transporterede Mr. Lang den over til templet. Når folk hørte det, blev alle i hele landsbyen skræmte. Folk kom ud for at se og gå sammen med bomben i en lang parade hele vejen til Mae Lan Neu Temple. Når andre landsbyboere i nærheden omkring templet hørte det,  kom også de for at byde velkommen med gongonger og store trommer. Paraden blev var længere og længere. De marcherede til templet og præsenterede bomben for templet for at bruge den som en klokke indtil i dag.  

Der er 3 bomber, som er:

Bombe nr. 1 findes på Mae Lan Nue Temple, Houi Or Sub-distriktet,

Bombe nr. 2 er lagret på Sri Don Kham Temple, Huai Or Sub-distriktet, og

Bombe nr. 3 findes på Na Tum Temple, Bo Lek Long Sub-distriktet, Long District, Phrae provinsen.  

Konklusion er, at legenden om “Phrae Parade Bomb” er rigtig. Men bomben var ikke eksplosiv, som der fortælles. Bombens aftrækker blev fjernet, og derefter ofret til templet for at bruges som klokke. Hertil kommer, at klokken giver meget godt ekko lyd.

http://www.tripadvisor.ie/Travel-g982710-c150677/Phrae:Thailand:The.Legend.Of.Phrae.Parade.Bomb..html