Velkommen til Phitsanulok

Phitsanulok

Phitsanulok ligger ca 377 km nord for Bangkok. Phitsanulok er en vigtig og historisk by i den nederste det nordlige Thailand og er hovedstaden af Phitsanulok provinsen, som strækker sig hele vejen til Laos grænse. Phitsanulok er en af de ældste byer i Thailand, den blev grundlagt for over 600 år siden. Den er nok bedst kendt som fødestedet for kong Naresuan, der befriede landet fra Burmas dominans i slutningen af det 16. århundrede, og hans bror og efterfølger, kong Ekathosarot (Sanphet III). Da byen er skillevejen mellem de nordlige og centrale områder af landet, har den længe været vigtigt både af politiske og strategiske årsager, og er blevet kæmpet mange kampe i tidligere århundreder. Phitsanulok var hovedstaden i Thailand i 25 år under regeringstid af kong Boromma Trailokanat af Ayutthaya. Beliggende på bredden af Nan-floden, var byen oprindeligt en lille Khmer forpost kendt som Song gwe, før Khwae Noi floden skiftede kurs i det 11. århundrede e.Kr.. Phitsanulok var også et provinsielt midte af Angkorian imperium i løbet af Angkorian periode. Phitsanulok er hjemsted for Naresuan Universitet og Pibulsongkram Rajabhat Universitet, samt en stor Royal Thai militærbase

Phitsanulok er primært flade landområder med nogle bakker. Den østlige del af byen har nogle skovområde. Byen ligger i Nan Basin, som er en del af Chao Phraya vandskeld. Phitsanulok er sommetider kaldet Song gwe, byen med to floder, et gamle navn som stammer fra århundreder siden, da Nan og Khwae Noi Rivers mødtes i nærheden af byen. I dag er det kun Nan-floden som flyder gennem Phitsanulok.

Ud over sin betydning i historien om Thailand, har Phitsanulok floder, bjerge og skove, som er ideelle for natur elskere.

Bortset fra dens enestående naturlige karisma, giver Phitsanulok besøgende mulighed for at udforske bemærkelsesværdige kapitler i Thailands historie, under deres Thailand rejse. For eksempel indeholder Phitsanulok beviser fra et gammel samfund dateres tilbage mellem 2.000 og 4.000 år. Desuden blev det gamle tempel Wat Chula Mani, der ligger 5 km syd for byen, bygget selv før Sukhothai Kongerige kom til magten i det 12. århundrede. Phitsanulok viser fremgang i både kongerigt af Sukhothai (1238-1378 CE) og Ayutthaya (1350-1767 CE). I særdeleshed, spillede det en strategisk rolle i Ayutthayas æra, da det blev Kongerigets kongelige hovedstad i 25 år under regeringstid af kong Borom Trailokanat. Phitsanulok blev også fødestedet for kong Naresuan den Store (R. 1590-1605) den legendariske konge, der erklærede Ayutthaya uafhængighed fra Burma i 1584. Kong Naresuan er kendt for sin sejrrige og ærefuld en-mands kamp oven på en elefant-ryg mod en burmesiske kronprins.

Phitsanulok er mere end blot et stop for turister, under deres Thailand rejse, det er en provins med en række af turistmæssige muligheder. Mens det meste af Phitsanulok som sagt er flat land, er en tredjedel af området dækket af bjerge i nord og øst, hvor nationalparker og vandfald venter på at blive udforsket.

Phitsanulok – At komme der til

Phitsanulok er et godt udgangspunkt for et besøg til verdens kulturarv i nærheden af Sukhothai. Byen er krydsfeltet mellem flere hovedveje som er forbundet mellem de nordlige, nordøstlige og centrale regioner af Thailand: Motorvej Nr.11 (Ta Khli – Chiang Mai), Motorvej nr. 12 (Mae Sot – Mukdahan) og Motorvej nr. 117 (Phitsanulok – Nakhon Sawan).

Du kan besøge Phitsanulok på mange måder, ved fly, med tog, med bus, og med din bil. Phitsanulok er centrum for transport i denne region.

  1. 1.      Fly

Nok Airlines opererer på flyruten mellem Phitsanulok og Bangkok (Don Mueang). Det tager omkring 50 minutter at flyve. Prisen starter ved (Baht): Omkring 1290 (Inkluderet Lufthavn skat, forsikring og brændstof Charge)

  1. 2.      Tog

Der er tog fra Bangkok til Phitsanulok hver dag fra 07.05 kl til 11.30, 14 gange om dagen.

Der er eksprestog (Sprinter) fra Bangkok til Phitsanulok hver dag fra 08.25 til 23.10, 5 gange om dagen.

Der er tog fra Phitsanulok til Bangkok hver dag fra 02.05 til 11.29, 14 gange om dagen.

Der er eksprestog (Sprinter) fra Phitsanulok til Bangkok hver dag fra 02.05 til 11.00 pm, 4 gange om dagen.

  1. 3.      Bus

Der er busser fra nord busstation (Bangkok) til Phitsanulok fra 13:00 til 10:00 cirka hver time.

Der er busser fra Phitsanulok til Bangkok fra 06.30 til 22.00 cirka hver time.

Der er førsteklasses aircon. busser fra Bangkok til Phitsanulok 13 gange om dagen fra 08.00 til 11.00 hver dag.

Der er førse klasses aircon. busser fra Phitsanulok til Bangkok 12 gange om dagen fra 09.15 til 12.00 hver dag.

  1. 4.      Bil

Fra Bangkok, tag Motorvej nummer 1 (Phahonyothin), når du når Wang Noi tag motorvej nummer 32 via Ayuthya, Ang Thong, Sing Buri, Chai Nart, og når du når til Nakorn Sawan så tag motorvej nummer 117 til Phitsanulok. Afstanden er 370 km.

Kom omkring i Phitsanulok

For at komme rundt i Phitsanulok by, tag da en tur i en tre hjul cykeltaxa (samlor) det koste 30 baht og opad, afhængigt af antallet af passagerer, destinationen, og dine forhandlingsevner. Bybusser er også tilgængelige for mere rimelige gebyrer, stationen ligger på Thammabucha Road, nær togstationen.

Phitsanulok – Vejret

Phitsanulok har et varmt tropisk klima med betydelige årlige nedbør. Regntiden begynder i foråret og ender i en varm, tør sommer. Det begynder igen i september og løber til november. Månederne december og januar har tendens til at være behageligt køligt.

Phitsanulok har det temmelig varmt hele året og der er 3 årstider i dette klima, sommer, regntiden, og vinter.

  1. Sommer (marts – maj)

Vejret er temmelig varmt, og der er noget regner i den korte tid. Den gennemsnitlige temperatur er omkring 30,5 C

  1. Regntiden (juni – oktober)

Vejret er temmelig vådt, og der er meget nedbør, så det er denne sæson, folk plejer at tage paraplyer med, og det er tid til at dyrke landbruget. Den gennemsnitlige nedbør volumen er 198,5 millimeter

  1. Vinteren (november – februar)

Vejret er temmelig varmt og behageligt ikke for varmt og ikke for koldt. Der er ingen regn, og det er højsæson, så mennesker kan lide at rejse op i bjergene fordi det er temmelig koldt på bjerget, og der er mange naturskønne blomster der. Den gennemsnitlige temperatur er 26,4 C

Phitsanulok – Attraktioner

Byen er hjemsted for de følgende 12 aktive templer, hvor Theravada buddhismen praktiseres af byens borgere:

–          Wat Phra Sri Rattana Mahathat
–          Wat Ratchaburana
–          Wat Aranyik
–          Wat Nang Phaya
–          Wat Chedi Yod Thong
–          Wat Tamajak
–          Wat Mai Opayaram
–          Wat Kuha Sawan
–          Wat Nong Bua
–          Wat Sri Wisut Tharam
–          Wat Sra Gaew Pratum Thong
–          Wat Tha Maprang

Udover de mange Temple indeholder byen også andre attraktioner så som;

Sergeant -Major Dr. Thawee Buranakhet Folklore Museum – Sergenten Dr. Thawee Buranakhet Folklore Museum er vært for en samling af folkemusik, kunst, håndværk, kurveflet, keramik og gamle køkkenredskaber. Museet rummer også en samling af antikke fælder til fangst af slanger, fugle, tigre og pindsvin med.

City Walls – Desværre blev de fleste af de ældre dele af Phitsanulok ødelagt i en katastrofal brand, som opstod i 1955. Derfor er der ikke meget andet tilbage af den gamle bydel udover det berømte tempel, en gammel chedi og en lille del af bymuren. De intakte dele af den gamle bymur er tilgængelig for besøgende.

Buranathai Buddha statue – Buranathai Buddha statuen er special lavet i af støbning af bronze Buddha billeder. Det er den eneste af denne art i provinsen lavet af håndværkere som er specialiseret i reproduktion af Phra Buddha Chinnarat Buddha billede. Besøgende har tilladelse til at gå langs produktionslinjen.

Nan flodens husbåde – Phitsanulok er kendt i hele Thailand for husbådene som stadig ligger langs Nan-floden nær Tempel Phra Sri Rattana Maharat, men desværre er de i de senere år blevet færre.  Et husbåd Museum er også åbent for besøgende, under deres Thailand rejse.

Aften Market – Hver aften, samles leverandører i Phitsanulok for at danne Phitsanulok aften marked. Der sælges mest tøj og mad.

Chandra Palace – Chandra Palace var fødested for kong Naresuan den Store, og indeholder en konge Naresuan den Store helligdom.

Naresuan Universitets Kunst og Kultur Gallery – Naresuan Universitets kunst og Kultur Gallery har over 100 kunstneriske kunstværker af kulturelt vigtige thailandske kunstnere.

Phitsanulok – Shopping

Som i de fleste provinshovedstæder, har Phitsanulok et centralt marked, hvor lokale kan købe alt fra dagligvarer til husholdningsapparater og de besøgende kan købe tøj og andre nødvendige forsyninger. Ud over de indkøbsmuligheder, der er anført ovenforfor, er der ofte lokalt producerede kunsthåndværk til rådighed på centrale markeder og lejlighedsvis aften markedet, og fra landsbyernes workshops i mindre byer i hele provinsen.

Phitsanulok – Restauranter

Der er mange restauranter i Phitsanulok, med mange slags retter. Så du kan vælge de restauranter og smager de alternative fødevarer, som du vil.

Ban Mai – Middag på denne lokale favorit er ligesom et måltid hos dine bedsteforældre; der lyder påståelig samtaler, polstret møbler bugner, og en overfodret siameserkat synes at herske i spisestuen. Forvent ikke husmandskost, Ban Mai har specialiseret sig i usædvanlige, men perfekt udførte retter, der ikke let findes andre steder, ligesom gaang pet, en karry røget and, eller yam Dja Krai, citrongræs ‘salat’.

Fah-Ke-Rah – Der er flere thai-muslimske cafeer nær moskén på Th Phra Ong Dam, og dette er en populær en. Tyk ROH đee (sprød dej ‘pandekager’) serveres med gaang mat sa mand (muslimsk karry), er frisk yoghurt lavet dagligt, og ROH đee gaang (ROH đee serveret med en lille skål med karry) er et kup på 20Baht.

Daeng – Overfor Pailyn Hotel (det engelsksprogede skilt siger ‘Food & Drink’), er denne lille butik en del af en populær kæde af thailandsk / vietnamesisk mad, som opstod i Nong Khai. Sørg for at bestille restaurantens specialitet parabol, Naam neu Ang, grillet svinekøds bolde serveret med friske krydderurter og ris.

Karaket – Overfor LiThai Guest House, har denne enkle Restauranten et udvalg af thailandske karryretter, supper og rør-Fries på menue. Du skal blot pege på, hvad ser godt ud. På væggene er der interessante billeder af Phitsanulok før 1957 branden.

Rim Nan – Rim Nan, nord for Wat Phra Si Ratana Mahathat tilbyder nudler og ‘alternativ’ siddepladser. Restauranten har et engelsk menukort med billeder, prøv BA mee Nam, gule æg og hvede nudler med svinekøds bouillon.

Jaroen Tham – Rundt om hjørnet fra TAT kontoret, laver dette simple stedet et udvalg af vegetariske retter parret med hæs brune ris.

Phitsanulok – I nærheden

Phu Hin Rong Kla National Park, Phitsanulok

Phu Hin Rong Kla National Park omfatter 307 kvadratkilometer og naturskønne stejle dale, forrevne stejle bjerge, stenet terræn og vandfald. De store bjerge er Phu Phaeng Ma, Phu Hin Rong Kla, Phu Khithao, Phu Lom Lo og Phu Man Khao på 1.820 meter. Phu Hin Rong Kla National Park ligger i Nakhon Thai i Phitsanulok provinsen og Dan Sai i Loei provinsen. Vegetationens økosystemer er blandet løvskov, løvfældende Dipterocarp skov, Hill Evergreen Skov på de våde og høje stigninger og fyrreskov på det øverste plateau. De dyrearter, der ses her, omfatter Mus, rådyr, Tiger, vildsvin og egern.

Turist Attraktioner i Phu Hin Rong Kla National Park

–          Phu Hin Rong KLA udsigter, natur, landskab og vandfald.
–          Lan Hin Pum
–          Lan Hin Taek
–          kommunistiske hovedkvarter, Hospital og militær skole
–          Vandfald:

1. Pha Lat vandfald [en syv-niveau vandfald]
2. Tat Fa vandfald
3. Si Phatcharin vandfald
4. Romkhiao Pharadon vandfald
5. Man Daeng Vandfald [32 trin]

Mellem 1967 og 1982, tjente det bjerg, der er kendt som Phu Hin Rong Kla som strategiske hovedkvarter for det Kommunistiske Parti Thailand (CPT) og dets taktiske arm, Folkets Befrielseshær i Thailand (PLAT). Det Afsindiges og let forsvarede område var perfekt til en oprørers hærs topmøder. En anden fordel var, at hovedkvarteret kun var 50 km fra den laotiske grænse, så baglinjen var godt bevogtet efter 1975 da Laos faldt til Pathet Lao. Kinas Yunnan-provinsen er kun 300 km væk og det var her, at CPT fik deres uddannelse i revolutionære taktik.

De næsten 20 år tjente området omkring Phu Hin Rong Kla som en slagmark for thailandske tropper og kommunisterne. Et endeligt militæret fremstød i slutningen af 1982 blev gennemført og overgivelse af PLAT blev erklæret, derefter blev Phu Hin Rong Kla erklæret nationalpark i 1984.

En 1 km lang sti fører til Pha Chu Thong (Flag-hejsnings-klippen, undertiden kaldet rød flag klippen), hvor kommunisterne ville hæve det røde flag for at annoncere en militær sejr. På dette område er der også et luft-beskyttelsesrum, et udsigtspunkt og resterne af de vigtigste CPT hovedkvarter – det mest utilgængelige sted i området, før en vej blev bygget af den thailandske regering. Bygningerne i parken er lavet af træ og bambus, og har ingen VVS eller elektricitet – en hyldest til hvordan primitive levevilkår var.

Der er et lille museum i parkens hovedkvarter, der viser levn fra CPT-dage, selvom der ikke er en hel masse engelsk forklaring.

Phitsanulok – Artikler

Phintsanulok

04/01/10, Indsendt af Rob

Jeg var kommet til Phitsanulok for at fejre nytårsaften, ikke fordi noget særligt sker i Phitsanulok, men bare fordi jeg var blevet inviteret derop.

Rejsen op til Phitsanulok var temmelig enkel. Det var nytår så ligesom hjemme, var alting blev stampet. Jeg kom til busstationen med Aun og alle busser var allerede proppet. Derfor måtte vi finde en af de private busser som køre i den retning. Det ville koste os 10 kr. mere, men vi ville kommer der op meget hurtigere end den store offentlige coach. Så vi sprang ind i en lille minibus og kørte i 5 timer, imens mine jeg sad med mine knæ mod mine ører mast op bag passagersædet.

Vi ankom sen nat og blev hentet på busstationen af 2 af hendes venner på knallerter. Det var første gang jeg havde kørt på en knallert i laang tid, med min massive taske på, så det var lidt af en kamp. Men jeg vidste, at hvis jeg var faldet af ville min taske have mere end tilstrækkeligt redet mit fald. De tog os til Wind Wings baren og jeg bestilte noget mad. Jeg fik den stærkeste mad jeg overhovedet havde fået i min tid i Asien. Jeg kunne ikke spise det for enhver munden fuld føltes bare som en gaffel fuld af smerte. Da jeg havde vasket krydderierne væk med et par Chang øl blev jeg introduceret til de fyre der var der, og som alle talte forskellige niveauer af engelsk, men stort set alle af dem kunne nok engelsk til at kunne forstå dem. Så kort tid efter var jeg nødt til at trække mig tilbage til min bolig, da jeg var blodig smadret.

Jeg var der omkring 4 dage til sammen, så jeg nåede at få oplevet en masse sight seeing, mens jeg var der. Første dag gik turen til Suckhothai, og derefter blev resten af tiden brugt på at finde ud af hvad Phitsanulok havde at tilbyde.

På den første fulde dag i Phitsanulok, var jeg ikke rigtig til at få op på dupperne. Aun og jeg lejede en knallert i de dage vores ophold varede. Med cyklen “The Wild Wings”, følte jeg mig som et fuldgyldigt gruppe medlem som susede rundt på min helt egen Wilds Wings cykel haha. Den var en absolut life saver. Nu havde vi en metode til transport os selv under hele vores ophold i Phitsanulok. Vi kørte hjem for at chille lidt før vi skulle ud for at fejre nytår.

Den næste dag var en meget langsom dagen efter at have fejret nytåret. Det lykkedes mig at komme ud af sengen omkring middag indtil tidligt på eftermiddagen og endte med bare at vandre rundt og udforske byens templer og markeder og fødevarer. En af de ting, jeg bedst kan huske om den dag var, hvor varmt det var. Jeg svedte i mit hoved mere end normalt af en eller anden grund og købte drikkevarer hvert 5. minut! Jeg besøgte det sædvanlige udvalg af buddhaer, helligdomme og alt andet, der normalt er forbundet med templer. De var alle meget travle da det meste af thailand havde en fridag, da det var nytårsdag, og var kommet til templerne for at bede og blive velsignet af munkene med vand. Jeg går ud fra at de vaske de onde ånder væk for det nye år og alt den slags ting. På nogle tidspunkter troede jeg bare at vi køre rundt i helvede for at se, hvad vi lige kunne finde. Jeg har ingen idé om hvor mange kilometer vi gik den dag, men det var afgjort en masse. På et tidspunkt endte vi temmelig langt ud af byen blandt en masse rismark, der tydeligvis var idéel for en landskab foto session.

Den nat endte forudsigeligt med en tur på “The Wild Wings” bar med de sædvanlige pool spil. Men Aun og jeg gik også over på den koreanske BBQ. Her kunne du tilberede dit egen kød på en varm plade / bageplade ting i midten af bordet. Da endeløse mængder kød blev sæt foran mig spiste jeg alt for meget og da jeg var færdig følt jeg mig skrækkeligt ubehageligt. Jeg har også spist kyllingelever for første gang, og jeg kan roligt sige, at det bliver sidste gang.

Den næste dag var igen stærkt afhængig af, hvor vores knallert kunne tage os hen. Tilfældigvis skete det, at de kunne køre os en ca 3 timers tur langs en enkelt vej, hvor vi stoppede ved omkring 3 eller 4 vandfald undervejs. For at være ærlig slørede de alle sammen i én. Én af dem vi stoppede ved, var næsten Thailands svar på Vang Vein. Der var hundredvis af Thaier ‘vuggende op og ned i vandet på flydende rør i den fredelige januar sol. Det var omkring en million kilometer væk fra det kaos, jeg var sikker på der foregik i Vang Vien. Ved et anden vi tog til, kom vi bare en lille smule for sent, de lod ikke længere folk komme i. Men af en eller anden grund fik sikkerhedsvagten medlidenhed med os og lod os alligevel komme i. Det bedste ved dette var, at stort set alle andre var gået, så vi havde hele stedet for os selv. Vi brugte igen tiden her på at tage billeder af vandfaldet og bare generelt nyde lidt fred og ro. Desværre, selvom det begyndte at blive mørkt, og vi havde en ganske lang rejse tilbage til Phitsanulok foran os, så syntes vi det var bedst at vi gjorde noget. Så vi hoppede tilbage på vores PED og tog turen hjem.

Jeg havde en fantastisk tid i Phitsanulok Det var et par meget dovne dage, brugt på at spise en masse og føjte rundt på en knallert. Jeg er nødt til at give et massiv tak til Auns venner, der fik mig til at føle mig så velkommen, mens jeg var der og de vidste virkelig hvordan de skulle give mig en god oplevelse på deres måde. Wild Wings var fantastisk, og jeg var så ked af at sige farvel til det sted. Jeg tror ikke jeg nogensinde vil komme derude igen, men hvem ved. Jeg troede, jeg vil blive hjemme nu, men ingen idé om, hvad fremtiden vil bringe. Uanset hvad står jeg tilbage med nogle fantastiske minder og en nytårsaften jeg vil huske resten af mit liv.