Velkommen til Pai

Pai

Den lille by “Pai” er en del af Mae Hong Son provinsen, og har ca. 3000 indbygger og er opkaldt efter floden som løber igennem, Pai floden.

Blot en kort fire timers køretur (149 km) nordvest for Chiang Mai, og omkring halvvejs til Mae Hong Son, ligger den maleriske boheme by Pai. Gemt i en stille dal midt i rismarker og frugt lunde og på alle sider er den omgivet af det nordlige Thailands gennemblødte jungle bjerge, er Pai en fredelig by med ´laidback´ charme og enkelte karakter. Beliggende på bredden af floden Pai, har denne rolige by for vane at give de besøgende et ønske om aldrig at skulle forlade den igen under deres Thailand rejse.

Pais afsides beliggenhed gør det til et ideelt stoppested for enhver eventyr rejsende. Uanset om du foretrækker et mere ´laid back´ eventyr, såsom bambus rafting, elefant ridning og kajak, eller vil du ned og bliver lidt mere beskidt med klatring, trekking eller white water rafting, på din Thaiand rejse, så vrimler det med muligheder i denne maleriske nordlige by.

Bortset fra udfordrende aktiviteter, tilbyder Pai også en bred palle ting du kan se og gøre. Beliggende i en region, drysset med et væld af huler, vandfald, varme kilder og templer som går tilbage til 1800-tallet, er Pai pulserende med muligheder for både natur-og kulturhistorie udforskning.

Pai er en overvejende turisme-orienteret by, der tilbyder en afslappet atmosfære med en bred scene for rejsende og backpacker. Byens fastboende er en tilsyneladende harmonisk blanding af vestlige hippier og thailandske rastas, hvilket giver stedet en unik stemning, der er tiltalende, under din Thailand rejse, selv om det ikke er ægte.

Et pludseligt boom af gæstehuse og bar konstruktioner i 2006 har resulteret i en stor ledig kapacitet i lavsæsonen. – Der har været en stor stigning i thailandske folk, der besøger Pai efter at bye er blevet omtalt i en romantisk thailandsk film. Det kan være svært at finde et værelse i den travle sæson (oktober-februar). Der er nu omkring 350 pensionater og hoteller i Pai, og byens centrum er omdannet til vestlig stil med restauranter, souvenirbutikker og barer, der i høj grad appellerer til den nu betydelige tilstrømning af turister og pakketure.

Mens væksten i Pai har været en hurtig, og mere eller mindre hver eneste gård i dalen synes at tilbyde bungalows til udlejning, så har udvikling hidtil været smagfuld og byen er fortsat relativt roligt i lavsæsonen.

Pai er bare et lille sted med fire hovedveje, men tilbyder en rig boheme atmosfære, hvor du kan samle dine tanker og kommunikere med naturen. Der er masser af charmerende pensionater, afslappede restauranter og barer som laver mad til både de vestlige og thailandske ganer og lokale trekking virksomheder og håndværk butikker.

For ti år siden, var Pai stort set ukendt, og det har i dag udviklet sig til en blomstrende, multi-kulturel by. Heldigvis har det bevaret sin nede-på-jorden fornemmelse og priserne er stadig billige, hvilket gør det særligt populær blandt rygsækturister og frisinede, der til tider opholder sig her i flere måneder, på deres Thailand rejse. I de seneste år er Pai blevet “de rejsendestilflugtssted”. Byen er derfor det perfekte sted at møde nye mennesker og swap-historier, under din Thaiand rejse!

Pai er et godt alternativ til trekking i bjergene for at besøge hill-stamme samfund. Når du kommer over bjergene i Mae Hong Son provinsen, er den rene, friske luft ulig noget andet sted i Thailand.

Pai (udtales som det engelske ord ‘farvel’, ikke ‘pie’) er noget af en rejsendes mekka. Det er ikke en tempel-fyldte by. I stedet er det et lille hjørne af verden, der tilfældigvis er i Thailand, der synes at tiltrække kunstnere, musikere og foodies. Det har en live-musik, scene, du ikke vil finder andre steder, og nogle overkommelige moderne kunstværker og et lækkert udvalg af, som sagt, internationale kulinariske lækkerier. Åh, og, også som sagt, det er midt i en smuk grøn dal med varme kilder, rismarker og en dejlig doven flod. Men dens popularitet overgår sin kapacitet, og byen kan føle sig helt overrendt af udlændinge i højsæsonen. Det er stadig uklart, hvilken ekstra effekt af den nye ´Chiang Mai til Pai´ flyvning vil gøre ved den afslappede scene i byen.

Størstedelen af byens befolkning er Shan og Thai, men der er også en lille, men synligt muslimske kinesiske befolkning. Tiltrukket af Easy Living, har Pai også en betydelig samling af langsigtede besøgende – for det meste farang og japanske – der bruger byen som et sted at slappe af mellem udflugter til andre steder i Asien.

Pai – At komme der til

Pai kan nås med bus, og rejsen tager tre til fire timer fra Chiang Mai og mindre fra Mae Hong Son. En air-con bus fra Chiang Mai er 84 baht en-vejs, og en fan bus er 60 baht.

Fra Mae Hong Son, er busser 53 (blæser) og 74 (air-con) baht en-vejs, og varevogne er 120 baht. En rejse på lejet motorcykel er også sjovt, forudsat at du er omhyggelig, vejene er blæsende og stejle og kræver mindst en 125cc cykel (pr. person) – Ikke anbefalet til uerfarne ryttere.

Ved vej

Rute 1095 som forbinder Pai med Mae Hong Son (50 km i luftlinje, men ca. 110 km ad landevej) og Chiang Mai (135 km) er en meget naturskøn rute gennem bjergene, der tager flere timer (men det er det værd). Det er en stejl og blæsende vej, med masser af kurver, så tag en plasticpose og nogle køresyge piller med, hvis du har brug for dem.

Ved motorcykel

Rute 1095 er ikke så slemt som folk får det til at lyde. Der er ikke meget trafik, og du kan høre biler og lastbiler, der kommer. Hvis du er lidt eventyrlystne, så lej en motorcykel i Chiang Mai og tag turen op til Pai. Du kan stoppe ved vandfald og små byer langs vejen, og du virkelig nyder turen, i modsætning til at være køresyg i en bus i flere timer, og blive tvunget til at stoppe ved førerens venners restauranter. Sørg for at tage noget varm tøj på, når du køre på din cykel, da det har en tendens til at blive en smule køligt på de højere dele af turen. Som en novice rytter, forventes det at turen vil tage omkring 5 eller 6 timer, inklusive stop på steder og restauranter langs vejen. aya Service tilbyder gratis bagage levering, envejs fra Chiang Mai til Pai (eller omvendt). De vil holde dit pas, og send det sammen med bagagen til aya i Pai.

Med bus

Busser og minibusser gå fra Chiang Mai (Arcade terminal) og Mae Hong Son. Regelmæssige offentlige busser tage omkring 4 timer og opkræver 75-150 bath, minibusser tage omkring 3 timer og billetter (solgt af rejsebureauer) koster omkring 160 baht. Grunden til at du skal rejse til Pai med den offentlige bus, under din Thailand rejse, er så du kan få en idé om, hvordan de snoede vejen er, og derefter kan du beslutte, om du ønsker at ´punge ud´ og få den minibus tilbage til Chiang Mai.

For at føle dig mindre rejse syge og spare nogle penge, så tag den regelmæssig offentlig bus. Landskabet er smukt, og de snoede veje er meget nemmere at klare for maven, hvis du tager tingene langsomt.

Fra Chiangmai: den lokale Bus fra Chiang Mai til Pai forlader Arcade Bus Station, fem gange i løbet af en dag (07:00, 08:30, 10:30, 12:30, 16:00). Turen tager omkring 3 timer, og der er et stop ved den lille halvvejs landsby Mae Sae (meget gode nordlige pølser og traditionel kylling karry nudelsuppe er til rådighed, samt andre fornødenheder, mad, vand og toilet)

Minibusser, små personbiler og lastbiler (sang taew) kan transportér en halv snes mennesker og afgår også fra busstationen så ofte som der er tilstrækkelige passagerer eller fuldt betalende passagerer. (Udgifter til privat leje er ca 1200 eller andel for cirka 150 Baht). De bageste sæder til cirka 10 personer er med åben luft. Udsigten og vinden i dit ansigt er behageligt, men ikke de lejlighedsvise udstødningsgasser.

Med fly

Den nærmeste indenlandske lufthavn er i Pai. Flyselskaber kan flyve en eller flere daglige flyvninger mellem Chiang Mai og Pai, afhængigt af sæsonen. Flyvetiden er 25 minutter. Passagerer kan foretage reservationer og købe billetter gennem flyselskabernes hjemmesider, deres kundetelefoner eller ved et rejsebureau.

Med tog

Den nærmeste togstation er i Chiang Mai.

Selve byen er kompakt og udforskes bedst til fods.

For at udforske længere væk, kan cykler (40-100 baht / dag) og motorcykler (fra så lidt som 80 baht / dag) lejes fra mange agenter langs hovedgaden. Da vejene omkring Pai er stejle kan en anstændig mountainbike med fuldt funktionsdygtige gear have overraskende svært ved at opnå dem., motorcykel er absolut den bedste mulighed, hvis du kan køre en. Antydninger i guidebøgerne, om at Ban Santhichorn og Lisu Village kan nås til fods er optimistiske

Pai – Vejret

Pai er behalig det meste af året, men de varme og diset måneder; marts og april er ikke ret behageligt. Hele det nordlige Thailand er, på grund af brændende vegetation (slash ‘n burn) fra fattige og skødesløse landmænd. Regntiden er måske det bedste tidspunkt at besøge Pai på, Under din Thailand rejse, da det ikke er alt for overfyldt, men det er smukt med rismarkernes modning. Det betyder ikke at det regner uophørligt, men skydækket køler alting ned lidt, og forvandler landskabet til et frodig, grøn tæppe.

December er langt den travleste måned for Pai, da Bangkok Thais elsker at komme op til det kolde vejr og de “nuttede, kunstneriske oplevelser”, som er åh så trendy. De bringer deres trafik køer med dem, fylder stedet ud og det bedst er overladt til det. Fra januar, forsvinder de alle, men byen forbliver populære for backpackere i løbet af højsæsonen, så indkvarteringer bliver svære at finde.

De høje bjergkæder og de omkringliggende tågede jungler hjælper med at holde Pai betydeligt køligere end mange af Thailands omkringliggende regioner. Der er tre vigtigste sæsoner i Pai med et årligt gennemsnits temperatur på 25 º C

I den kølige sæson, fra oktober til februar oplever Pai en stor kontrast mellem dagtimerne og aften temperaturer med Morgenens temperaturer gennemsnit på 21 º C, og nattemperaturer falder så lav som til 6 º C. December og januar er de koldeste måneder i Pai.

På den varme årstid, fra marts til maj, når temperaturen i gennemsnit 17 º C i marts til 36 º C i slutningen af maj. April er den varmeste måned på året, så det bedste tidspunkt at besøge Pai er under overgangen fra den kølige sæson til den varme årstid, som er i begyndelsen af marts hvor der er det mest forfriskende vejret.

Selvom regntiden, der strækker sig fra maj til oktober, er en mere udfordrende tid til at besøge byen på, kan det vise sig at være værd at udholde de lejlighedsvise regnskyl for at se Pai på den smukkeste og mest frodige tid af året. Regn sæson bringer også de mest spændende øjeblikke til vores white water rafting ekspeditioner ned ad Pai floden!

Pai – Attraktioner

Dovne dage i en hængekøje er en favorit i Pai, under din thailand rejse, sammen med bare at stirrede ud på bjergene eller floden. Men du kan også finde dig vejen til de varme kilder, som er indsatsen værd. Beliggende i charmerende skov omgivelser, cirka syv kilometer uden for byen, er kilderne varme og afslappende, og et besøg i de tidlige morgentimer kan anbefales.

Før du ankommer til de varme kilder, vil du have passeret elefant lejren, hvor du kan ride på en af disse majestætiske skabninger. En af de virksomheder, som tilbyder elefantture her, tilbyder endda bar-ryg ture ned ad floden, hvilket er en unik oplevelse, som man ikke bør gå glip af, på sin Thailand rejse.

Elefant Trek: I flere år har rejsende nydt at ride på elefanter og afslutte turen med at boltre sig i Pai floden med elefanterne. Du skal ville nyde at være våd, da elefanten opfordres til at give dig et brusebad. Nogle operatører – og der er flere – er villige til at tage billeder af dig, mens du nyder elefanternes krumspring i floden.

Pais øvrige natur attraktioner omfatter et smuk, hvis ikke alt for imponerende vandfald og en canyon. De omkringliggende områder er fantastisk, især under eller lige efter regntiden. White-water rafting på Pai floden er en favorit hos eventyrs søgende og nogle af strømfald er ret betagende. For dem, der søger en mere afslappende oplevelse på floden, er bambus rafting på en blidere strækning af floden sjove alternativer, under deres Thailand rejse.

Pai er også en fantastisk base, hvorfra man trekker ind i de omkringliggende bjerge og besøg bjergstammer og andre vandfald. I sæsonen er der to-til-tre dages ture som afgår dagligt til Karen, Lahu og Lisu landsbyerne. Du kan også få et lokalt kort til selv-guidede vandreture til nærliggende vandfald og huler. Pai er et vigtigt udgangspunkt for organiserede trekking ture, der tilbydes af alle gæstehus og rejsebureau.

Massage og yoga er også gode aktiviteter at fordrive tiden med i Pai, og et par permakultur bondegårde tilbyder steder at hænge ud og lære om landbrug og at bygge, under deres Thailand rejse.

De, der ønsker at lave nogle sightseeings i templer kan besøge Wat Klang, ved siden af busstationen. Den har flere små pagoder omkring en central stupa. Også interessant er Wat Hodana og Wat Nam Hu, vest for Rute 1095. Wat Nam Hu er kendt for sin Chiang Saen-æra Buddha, hvis hule hoved er fyldt med helligt vand.

Pai er også et godt opholds punkt på den populære Mae Hong Son loop. Denne tre-til fire-dage selv kørende udflugt tager dig fra Chiang Mai gennem den fantastiske bjerglandskab til Mae Hong Son og tilbage via Doi Inthanon National Park. Undervejs kan du opleve skønheden i Huay Nam Dang nationalpark (før Pai), hulerne i Soppong og talrige vandfald.

Selve byen har ingen specielle seværdigheder, de fleste folk kommer blot for den afslappede atmosfære. Attraktioner i nærheden omfatter varme kilder og vandfald, landsbyer og et bakketop tempel. Nogle af disse er:

Den kinesiske landsby (Santichon)

En by opført af Yunnanese hill-stammer, som krydsede grænsen i midten af det 20. århundrede for at undslippe det kommunistiske styre. Butikker, der sælger forskellige kinesiske teer med varierende sundhedsmæssige egenskaber, og andre interessante særheder omfatter et menneske trukket pariserhjul. Byen er et besøg værd, også selv et kort stop på vejen til Mo Paeng vandfald

Pai Canyon (Kong Lan), (skiltet fra Chiang Mai vejen, ca 6 km fra Pai)

Ved en noget optimistisk beskrivelse som Pai svar på Grand Canyon, kan det mere præcist beskrives som en smal rød rende med stejle sider, og fyldt med fyr og dipterocarp skove på begge sider. Det stejle fald på 50m på begge sider og den fantastisk udsigt over det omkringliggende landskab er imponerende, men du skal være forsigtig her – vejen er meget smal. Et sæt af trin op til en udsigtsplatform giver den sikreste måde at beundre landskabet og kløften på, og gør det til det perfekte sted for en solnedgang.

WWII Memorial Bro, (på vej til Chiang Mai, ca 8 km fra Pai)

Den oprindelige bro her blev bygget af den japanske besættelsesmagt. Den nuværende stålgitterbro, som ligger ved siden af den nuværende hovedvej blev samlet i sin nuværende position, men som med Pai ‘s “canyon”, har broen meget løse sammenligninger med den berygtede bro over floden Kwai.

Vandfald

 Mae Yen – 7 kilometer ud af byen, dog er ingen cykler er tilladt på de sidste seks kilometer af stigen. Gå mod øst, over broen på vej ud af Pai og følg skiltene.

Mo Paeng, (vest for Chiang Mai fortiden Santichon)

-Er lidt mere tilgængeligt end de fleste af Pais vandfald, under din Thailand rejse, denne multi-differentieret vandfald løber gennem en frodigt grøn dal og er populær for sine pools man kan svømme i. Den øverste del af dette vandfald er en naturlig vandrutschebane i den tørre sæson. Klipperne er glatte, bare find en lille del, og glider ned som de lokale gør!

Pam Bok

– på vej til Chiang Mai, før Pai Canyon. Rart afsondret vandfald med høje klipper omkring det, hvilket gør dette til et meget cool sted at undslippe varmen. Tag et afslappet bad i skyggen i den tørre sæson.

Pai – Shopping

Pais spirende turistindustri har resulteret i en række nuttede hippie-påvirket souvenirs, som sælges i butikker i hele landsbyen.

Et marked finder sted hver dag på Pais walking street, hvor nogle af hill-stamme medlemmerne, sælger deres kunsthåndværk, men hvad der er på tilbud her blegner i sammenligning med hvad der findes i Chiang Mai.

Pai har en overflod af boghandlere, hvoraf nogle har titler som er meget svære at finde. Mange er ad vejen ved busstoppestedet, forbi Aya services.

Pai – Restauranter

For sådan en lille by, er der et forbløffende antal af restauranter, de fleste af dem servere mad efter behov, til de udenlandske rejsende, under deres Thailand rejse, men også et bredt udvalg af thailandske regionale retter.

Art i Chai – et smukt sted bygget af kunstneren Otto. Varm hyggelig atmosfære med fantastisk Chai te, kager og småkager. God atmosfære til at spille på instrumenter i. Gratis wi-fi.

Burger House – Den nye ejer Nat og hendes mand Matt tilbyder 12 forskellige reelle oksekøds burgere, chili sandwich, speciel middage, svinekoteletter på størrelse med en Clive Cussler romaner, øl, vin, osv. er placeret 100 meter øst for lyskryds på hovedvejen.

Drop Inn – byder på gigantiske udgaver af vestlige retter til 120-150 baht.

Good Life – serverer økologisk og vegetarisk mad til rimelige priser. Morgenmad fra 100 Baht. Har et stort udvalg af te fra te mester TK.

Kin J – Denne lille vegetarisk restaurant mellem hoved lyskrydset, og eftermiddagen markedet serverer et udvalg af rent vegetarisk mad dagligt. Kom der tidligt, da det oftest er udsolgt midt på eftermiddagen. Det er kun 25 bath for brune ris og to retter.

Na ‘s Kitchen – Na arbejder stadig i køkkenet hver dag, og servere nordlige mad til turister og thailændere. Hun taler godt engelsk, og vil endda lære dig en smule af thailandsk hvis du spørger pænt. Na har altid en favorit af de rejsende som opholder sig længere tid og dem som vender tilbage for anden, eller tredje gang.

Fred i Pai (i udkanten af byen på vejen til Mae Hong Son) – Hjemmedyrket økologiske fødevarer dyrkes her, men den største attraktion er den postkort-perfekte udsigt fra øverste etage terrassen. Hamp tøj sælges nedenunder, som måske eller måske ikke fuldt ud forklarer de prominente “THC” tegn.

Curry Shack – Bestil en karryret serveret i en kokosnød!

Charlie & Lek s – De grøntsager, der anvendes i madlavning dyrkes frisk på deres egen gård, og baren har en vidunderlig afslappet og romantisk atmosfære. Beliggende på vejen til Chiang Mai, lige før politistationen. Kig efter et skilt med restaurantens logo – We Love Salat! Thai mad er 30-70 baht en plade. De tilbyder også madlavningskurser for 750 baht om dagen.

Witching well – Bredt udvalg af alle typer fødevarer, herunder nogle store vestlige retter og fantastiske shakes. Prøv æble pandekager, de er til at dø for.

Nong Øl Restaurant (på hjørnet af første lyskryds på gågade) – Familie ejet restaurant, der serverer “fast thai-mad” (maden er allerede lavet og kommer direkte fra puljen). Meget god mad og meget billigt. Kao-Soi med oksekød til en pris på 40 Baht.

Big ‘s Lille Cafe – Big er i høj grad engelsk-påvirket vestlige retter, fra bacon butties til burgere, for ikke at nævne morgenmad og en velsmagende hjemmelavet pølse.

Yunnanese Restaurant – Denne open-air plads i den kinesiske landsby Ban Santichon serverer de traditionelle retter fra byens Yunnanese beboere. Standouts omfatter Manto (dampede boller), her serveret med svinekød ben stuvet sammen med kinesiske urter. Der er flere retter med unikke lokale afgrøder og andre retter med eksotiske ingredienser såsom sort kylling. Eller du kan altid gå efter de gode nudler, der er fremstillet i hånden og toppet med en lækker blanding af hakket svinekød, hvidløg og sesam. Restauranten er i en open-air Adobe bygning bag den gigantiske klippe i Ban Santichon, omkring fire kilometer vest for Pai.

Amido s Pizza Garden – I betragtning af hvor langt Pai er fra Napoli, laver de en pokkers god pizza her!

Cake Go “O” – Dette muslimsk-ejet bageri serverer anstændige lækkerier (prøv havregryn scones), kaffe og lette måltider. Der er et par andre muslimske bagerier i byen, dog har de andre ikke helt så underholdende skiltninger af husorden.

Maew Chomphu – Prøv denne hjørne-restaurant, og få en velsmagende asiatisk morgenmad. prøv dim sum eller kai ga, to æg kogt i en lille wok med vietnamesisk pølse.

Saengthongaram Marketg – I løbet af dagen, er der take-away mad på dette marked.

Good Life – Hvede græs og brugte bøger (prøve titel: The Aloe Svar) fungerer som interiør design på denne eklektisk og populære cafe. Ud over masser af te, kaffe, saft led ‘og andre lækre drinks, laver de også morgenmad og vegetariske thailandske retter.

Pai – Artikler

Pai In The Sky

Af Tim Schorzman 15 marts, 2004

Pai er den slas sted, jeg ville være tilbøjelig til at foragte, hvis der ikke havde været så meget her jeg kunne lide. Du løber ind i lignende situationer over hele Thailand og det meste af det sydøstlige Asien. Farang, vesterlændinge, kommer til stedet, blive en stund, finde noget ved stedet de kan lide, og derefter forlader de det aldrig igen. Over tid, spredes rygtet og folk flokkes til området. Alle bidrager med, hvad de vil, og dernæst er stedet forvandlet til, hvad disse farang vil have det til at være, trækker på de indfødte, og på hvad de er villige til at gøre for dem, og skubbe de uvillige indfødte ud i hjørner af byen hvor de kan beskæftige sig med sig selv.

Det er gåde om turisme, formoder jeg – en kræftform, der bevæger sig fra sted til sted, sætter sine spor, hvor den går, indtil den bliver mættet, forbande sin egen gift og spekulerer på, hvorfor ingen ønsker den længere. Det er en virus, hvis eneste formål i sidste ende, er sin egen fornøjelse, viden og berigelse. Det er hvad vi vælger at gøre med alle disse oplevelser, der gør forskellen mellem en medfølende vandringsmand og en dødelig død-ray-3000 kultur-dræber.

Turen til Pai fra begge retninger – øst fra Chiang Mai eller vest fra Mae Hong Son – er på en af de smukkeste, nervepirrende bjergpas, man kender. Du får masser af chancer for at opleve den da bussen eller lastbilen eller varebilen tøffer af sted, imens den forsøger at bestige disse bjerge, gear knækkene, stempel skrigende bremser truer med at knække midt over, dyr flygter i alle retninger af frygt for den store Metal Djævelen vil dreje til højre fra vejen og jage dem ind i junglen. Tre-tusind fod bakker, dækket af jungle skov, dominerer landskabet og forrevne tinder overalt. Det er et uforudsigeligt terræn – som om Gud designede det, mens han red på en bukkende tyr.

Zoomer du ned ad bakken, er der en lille by, presset ned imellem. Du føler hygge med det samme du træder ud af bussen. Der er tre gæstehuse, to restauranter, en lille butik og et sted at leje motorcykler, 50 trin fra busstationen – mad, seng, transport på et snap af en finger.

Når du dreje til venstre ned ad hovedgaden, er det eneste du bemærker, den hvirvlende masse af en markedsplads. En dame spinder tørklæder og tæpper på en væv til højre. Brød butikker, yoga klasser, massage, 500 måder at finde indre-fred-gennem-meditationskurser. En pige suser forbi på en cykel, imens hun stikker en flyer, til et akustisk guitar show på Sheesha bar, i hånden på dig.

Enhver tænkelig form for madvogne, selv vogne med stegte biller og frøer, omgiver dig. Friskbagt brød butikker, stammefolks håndværk og motorcykler er overalt. Rafting og trekking guide kontorer, internet butikker og det største udvalg af boghandlere per indbygger end noget andet sted i Thailand. En moske. Du kan se alle, fra langhårede hippie professorer på sabbatår, børn taget friske ud af skolen, til punk rock Thais og rynkede gamle mænd som spiller brikker. Det hele oser af røgelse, patchouli, grillede pølser og karry

Det er en 15-minutters gåtur ud af byen, over floden og gennem en eng til Sun Huts, min valgte sted for overnatningen. Jeg fik nogle råd på vejen om at overnatte der, og som det ser ud, er det et godt råd. Fem killinger, to hale logrende hunde og en kanin hilser på mig. Den orange og sorte fugl i si syv meter høje bur meddeler min ankomst.

Orn, en af ejerne, er en lille, midaldrende thailandsk dame med en blød stemme og en sød, hjemligt, moderlighed opførsel. Hun viser mig, hvordan man skriver mit navn i Thai script. Hun giver mig en prøve af en yoghurt lavet af herbacea plante (som tilsyneladende hjælper mit hjerte og fordøjelsessystemet), før jeg når at tjekke mig ind. En lille swimmingpool med vandfald ligger ved siden af en havepavillon med bøger, spil, puder og ultimative monument til afslapning, hængekøjer. Hængekøjer er overalt. Der er tag-selv kaffe, te og Ovaltine. Og bedstemor laver de bedste bananpandekager.

Hvis du har været undervejs i et stykke tid, fra steder som Austin, New Orleans eller Chicago, Bebop Café er det her det perfekte sted at føle hjemve. murstensvægge, højt til loftet, læder sofaer og BB King remedier. Weekendens Hus-band – en mærkelig sammensurium af thaier, der ligner Bootsy Collins, Les Claypool, og Snoop Dogg blandes i en blender – jammer ude hele natten, de spiller en Bob Marley-møder-Parlamentet blandet med James Brown free-style, som i virkeligheden er en dårligt Thai -engelsk slags funk. Minimalister håner, men alle andre har det godt. Sprut er billigt, vibesene er gode, og den halve verden er repræsenteret. Hvis jeg nu bare kunne finde min motorcykel.

De fleste af de thailændere, der bor omkring Pai nedstammer fra en af de nærliggende bakke-stamme landsbyer. Hvis du vandre i alle retninger, vil du ikke gå langt, før du løber ind i et af disse maleriske små steder. Opium forhandlingerne fra Den Gyldne Trekant strækker sig hele vejen her ned. Næsten hver landsby har set betydelige økonomiske fordele på et tidspunkt. Faktisk tillægger landsbyboerne de største forbedringer af opium pengene.

Afhængigheds niveauet er højt, naturligvis, men du vil ikke høre mange klager, især ikke fra ældre mennesker. Opium gives som medicin, næsten som hostesaft, til næsten alle. Det rivalisere receptpligtig medicin i Vesten. Det er et interessant problem. “Bare prøve at leve på to kopper ris og et par chilier om dagen, i stråtækte-blad hytter i et vanskeligt terræn,” siger Mr. Lert, vores trek guide der kommer fra en af disse landsbyer “, og det er nemt at se, når nogen tilbyder dig en 50-pund pose ris, fem svin og 10 høns til en afgrøde af opium, hvorfor bliver du ved med at dyrke det”

Regeringen er begyndt at slå ned. Den genopståede fremstød for at løse narkotikaproblemet i landet sætter disse landsbyer i trådkorset – marker brændes, mennesker arresteres, og endnu værre. Der er voksende bekymring med hensyn til deres fremtid, uden denne afgrøde. Kampene raser videre.

Vandring på tværs af disse lande kan være lige så givende som det er udfordrende. Vi ”bushwhack” vores vej gennem tæt jungle, op en bakke, ned ad en anden, i dagevis. Men fra toppene af en af disse bakker, kan du se Pai i det fjerne, og den fantastiske udsigt over dale og træer i alle retninger. Bambus træerne fungerer som riskoger, skåle, flåder, skråstole, tekedler og spise redskaber. Du kan endda udforme en skyder – med kun en skarp forskærerkniv. De tagselvbord af junglens frugter er ansigts-vridende sur og nødder er rigeligt. Vi var nødt til at jage to Kobraer ud af vores lejr om natten, og der er en hel zoologisk have af tusindben, firben og edderkopper til at holde tingene spændende.

Pai betyder “go” på thai, hvilket er interessant, fordi ingen synes at gå nogen steder, når de kommer her. Det er forfærdeligt overrendt med farang, mennesker der bliver fanget op i magi og glemmer at gå hjem. Det er et kraftfuldt sted. Hvis du planlægger at rejse videre efter tre dage, polere du, fem dage senere, tredje mango shake, dovent dynger du dig i hængekøjen og beslutter at køre til de varme kilder nede ad vejen, som du skulle have gjort den anden dag.

En aften drikker du hjemmelavet Chai te – og lytte til jazz på Tea Room – et par dages vandring eller rafting ned ad Mae Nam Pai – en af Abodya sin masaman karryretter – og du er også fanget i Matrix. Et andet offer, der faldt af kærlighed og bare ikke kunne forlade den igen.

En Jedi tørster ikke efter disse ting.

Pai-radise

Af Sarah Spence | 15 maj 2004

Pai, Mae Hong Son provinsen. Menneskerne går i deres hverdag – på markeder hvor de – sælger, køber … råber af Brit farang for de klappede på en spand. Den er fyldt med levende frøer, proppet til randen, mens deres tidligere familiemedlemmer ligger i nærheden, tre til et spyd. fluerne lander på dem hver split sekund, kun for at blive børstet væk med en pose viklet om en pind, af en dame som keder sig. I nærheden er der bunker af lyserødt kød, stablet i en vis grad af orden. Bøffer, mave sække og organer. Kød med hud, som ser mistænkeligt pelset ud, det er alt friskslagtet bøffelkød. En kunde føler putter sine bøffer på vægten og tørrer sine blodige hænder af i en klud som ligger på bordet. To boder nede er en kvinde ved at nedkøle hele kyllinger med is.

Der er en udmattende varme, i april i det nordlige Thailand. Jeg får øje på mine foretrukne delikatesser på markedet. Banan blade pakker, der indeholder kokos klæbrig ris med banan og syltetøj. Yum! Og kun 2 Baht (mindre end en cent)! grøntsags forårsruller, store, sælge for 5 Baht hver, mens de endeløse boder af nyslået frugt og ice-shakes prikker gaden. Bunker af urter stablet op som kurve med enorme galangarod, meget større end dens kinesiske ingefær modstykke. Lisu håndværk er til salg mange steder langs fortovet. Bright hatte, tasker, penalhuse, punge … damerne som laver dem er i deres traditionelle bjergstamme kjole, i alle regnbuens farver.

Alt dette sker mens jeg undgår horderne af motorcykler, der på skift dytter af folket. Med undtagelse af markederne, er Pai en søvnig lille by, men at stort set alle rejsende, der kommer her, bliver længere, end de forventer. Er det min bambus bungalow fire meter fra floden, med sin cikade, og gekko kor, der slår en akkord med mig? Eller kan det være det enorme opbud af cool cafeer med guddommelige lidenskab-shakes og ananas lassis, som er perfekt til de varme eftermiddage? Det faktum, at være i bjergene, ved et af de få steder hvor det muligt at være cool nok til at sove? Eller mit perfekte yoga sted lige udenfor min bungalows dør?

Gå rundt i gaderne i de tidlige morgentimer er en anderledes historie end fra aften markedet. Få motorcykler bryder freden, men et par bevæger sig stadig rundt. Haner lovpriser konsekvent den seneste lyserøde solopgang, tabt mod øst i den disede luft. En munk går roligt ned ad den smalle gade. En dame venter på ham i hendes port med donationer. Jeg ser hende som hun knæler, beder og er angivet op af manden i den orange dragt. Hun tager sine sko på igen og vender tilbage for at begynde en ny dag.

Som jeg sidder og betragter livet i templet på bakken, kan jeg høre en rodet bouillabaisse af lyde. Bag tikkene af uret og brøl af en motorcykel eller tre, er en symfoni af haner, høns, fugle og hunde. Inde i templet, sidder Buddha uanfægtet. Og som jeg trækker vejret ind og sætter pris på mild heden af templet, er verden begyndt at vågne. Jeg går forbi templets Manchester United plakater og høre en skinger melodi fra en ubesvaret mobiltelefon. En søvnig munk blander sig og ser ud som om han hellere vil være tilbage i sengen, men han er nødt til at gå tur med hunden. Nede på vejen nedenfor, annoncere en varevogn i højttalerne noget i lallede hestevæddeløb stil thailandsk kommentar. Jeg går og finder ud af hvor mange skridt der er på min vej til endnu en dag med tommelfinger smerte på min thai massage kursus. Jeg føler mig virkelig velsignet, over at jeg har begyndt endnu en dag i Pai-radise.