Velkommen til Lampang

Lampang

Lampang, også kaldet Nakhon Lampang, er den tredjestørste by i det nordlige Thailand og hovedstaden i Lampang provinsen og Lampang distriktet. Traditionelle navne til Lampang omfatter Wiang Lakon og Khelang Nakhon. Byen vokser stadig som handels og transport centrum. Den giver meget af den historiske interesse for Lanna samt Chiangmai, men uden åbenlys kommercialisering. Beliggende i hjertet af Nord, er Lampang også en god base for udflugter og rejser i det nordlige Thailand, under en Thailand rejse.

Omkring 100 kilometer syd for Chiang Mai, ligger den gamle by Lampang, grundlagt i det syvende århundrede, angiveligt af sønnen af Lamphun grundlægger, dronning Chama Devi. Byen og dens monumenter har undgået mange af de moderniseringer, der har forladt mange af Nordens templer med kun lidt af deres oprindelige dekorationer.

Ligesom alle tidligere nordlige rige af Lanna, blev Lampang besat af burmeserne i næsten 200 år. Meget af denne indflydelse kan stadig ses i templer i byen.

Lampang, også kaldet “Mueang rot ma” på thai, som betyder “hestevogs by”, betragtes af nogle thailændere som det sidste paradis i Thailand. Selvom byen er godt forbundet med jernbane, og 4-sporede veje til både Bangkok og Chiang Mai, er det her, turisterne stadig kan finde de hestetrukne vogne i regelmæssig transportbrug, under deres Thailand rejse. Dette, sammen med den relative mangel på skyskrabere, der har forurenet Chiang Mai, gør Lampang til en i stigende grad foretrukket scene for perioden drama. En konto tilskriver hestevognene til portugiserne, via Macao, selvom en mere sandsynlig oprindelse er Burma – Lampang oplevede en tilstrømning af indvandrere fra britisk-kontrollerede Burma. Hestevognene er en af de mest mindeværdige symboler på Lampang, som afspejles i mange traditionelle produkter.

Lampang har nogle institutioner for videregående uddannelse, såsom Yonok College, og en filial af Thammasat University.

Selve Lampang provinsen blev beboet så langt tilbage som det 7. århundrede i Dvaravati periode.

Ligesom Chiang Mai, Phrae og andre ældre nordlige byer, blev Lampang bygget som en tilmuret rektangel langs en flod (i dette tilfælde Mae Wang). I slutningen af det 19. og begyndelsen af det 20. århundrede var Lampang, sammen med nærliggende Phrae blev et vigtigt center for den nationale og internationale teak handel. Et stort britisk-ejede træ selskab bragt burmesiske vejledere, bekendt med teak industrien i Burma, til for at træne burmesiske og thailandske loggere i området. Disse velbetalte vejledere, sammen med uafhængige burmesiske teaktræ købmænd, sponsoreret opførelsen af mere end et dusin imponerende templer i byen. Burmesiske og Shan håndværkere designede og byggede templer ud af lokale materialer, især teak. Deres arv lever videre i flere af Lampangs bedst vedligeholdte Templer.

Mange thaier besøg Lampang for at få en smagsprøve på et mere adstadig urbane liv. Det vigtigste træk for farang (vestlige) rejsende, under deres Thailand rejse, er den berømte Elephant bevarelses Center, og Wat Phra That Lampang Luang, som for mange det smukkeste træ tempel i det nordlige Thailand.

Lampang – At komme der til

Lampang er et fantastisk sted at tilbringe et par dage, hvor Templerne er nogle af de smukkeste i Thailand.

Lampang er ca 600 km fra Bangkok. Byen er en vigtig motorvejs knudepunkt, med en 4-sporet opdelt motorveje linket til Chiang Mai, Chiang Rai, såvel som store motorvej til Phrae og østlige Lanna provinser. Lampang er et stor stop for Chiang Mai-bundet toget, omkring 10 timer fra Bangkok. Lampang lufthavn bliver i øjeblikket betjent af Bangkok Airways, der opererer med daglige afgange til Bangkok via Sukhothai.

Lampang kan nås på egen hånd ved regelmæssig bus fra Chiang Mai eller med toget fra enten Bangkok eller Chiang Mai. De fleste turister ser Lampang på en dagstur fra Chiang Mai. Togene som kører mellem Chiang Mai og Lampang (2nd/3rd klasse) tager to timer.

Fra Chiang Mai, Arcade terminal, køre busser til Lampang (almindelig/2. klasse air-con/1. klasse / VIP) hver halve time i løbet af dagen, og også fra en lille bus station i nærheden af TAT kontor i retning af Lamphun. Der er regelmæssige busser til og fra Bangkok (2. klasse air-con/1st klasse / VIP, 2. klasses tager ca. ni timer, 1. klasse og over, tager ca. otte timer), de kører fra 07:30 til 21:00.

Selv Lampang har det sædvanlige udvalg af tuk-tuks og samlors til transport, byen byder også på en unik metode: byens varemærke; pony vogne. Mens konventionel transport vil få dig, hvorhen du ønsker for 5 eller 10 Baht, er vognene dog dyrere. De anvendes normalt af turister, og opkræver omkring 120 baht for en tur.

Lampang – Vejret

Lampang har et relativt tørt klima i forhold til nærliggende provinser. “Vinter” starter fra den sidste regn, typisk november og varer indtil marts. Kolde luftmasser fra Sibirien føre, til tider, til nattemperaturer på under 10 grader celsius, selv om det er ret sjælden. Vinteren er kendetegnet ved tørre, solrige, og ganske behagelig dage og kølige, og til tider, tåget nætter. I den seneste tid, er den blå vinterhimmel ofte skæmmet af praksis for at brænde marken efter høsten, såvel som den smog genereret af Mae Mo kulfyrende kraftværker.

Sommer begynder typisk fra marts til juni. Temperaturen kan stige til 40 grader Celsius i april. Sene eftermiddag tordenvejr og haglbyger er hyppige.

Regntiden løber fra juni til november. Lampang ligger i en relativ regn skygge, og modtager mindre nedbør end de omkringliggende provinser, og lider sjældent af omfattende oversvømmelser, der har plaget Chiang Mai i de seneste år.

Lampang – Attraktioner

Mens Lampang er en stor nordlige by godt betjent med vej-, jernbane og lufttransport, er det blevet forskånet for masseturisme, som har ændret karakterene ved nærliggende byer som Chiang Mai og Chiang Rai. Turister kommer typisk forbi for at spise frokost og besøge de mere berømte attraktioner som Wat Phra That Lampang Luang, og Thai Elephant Conservation Center og derefter tager de videre til punkter længere mod nord, f.eks Chiang Mai eller Chiang Rai. Mindre kendte turistattraktioner i Lampang er således for det meste besøgt af lokalbefolkningen. Blandt disse er Wang Kaeo vandfald og Chae Sønnens National Park, en kompakt, men charmerende park, der kombinerer en naturlig varm kilde med et stort vandfald.

Mange templer i downtown Lampang blev bygget i den burmesiske stil, der oprindeligt blev skænket af de registrerede matadorer fra slutningen af det 19. århundrede. Wat Si Bun Rueang, Wat Si Chum og Wat Pa Fang er blandt de bevarede eksempler. Ni af de 31 resterende burmesiske-stil templer i Thailand er placeret i Lampang. Traditionel Lanna arkitekturen kan findes på Wat Phra That Lampang Luang. Den er berømt for sine kalkmalerier fra det 19. århundrede. Byen sej er en hvid hane i templets port. Wat Phra Kaeo Don Tao, på Vestbredden af Wang floden, siges at have husede Emerald Buddha mellem 1436 og 1468. Wat Phra That Chedi Sao er berømt for sin vifte af tyve pagoder. Andre berømte templer er bl.a. Wat Phra That Chom Ping og Wat Lai Hin.

Tempel Chedi Sao – Ligger cirka seks kilometer nord for byen, via Th Pamaikhet. Dette tempel er opkaldt efter sin hvidkalket Lanna-stil. Men Templets virkelige skat er et solid-guld figur, det 15. århundredes siddende Buddha udstillet i en glas-pavillon, bygget over en firkantet dam. Figuren siges at indeholde et stykke af Buddhas kranie i sit hoved, og en gammel Pali-indskrevet gylden palme blad i sit bryst, ædelsten dekorere figurens hårgrænse og badekåbe. En landmand siges at have fundet figuren ved siden af ruinerne af nærliggende Wat Khu Kao i 1983. Munke stationeret på Wat Chedi Sao fremstiller og sælger plantelægemidler, den populære yah mòrng som ligner tiger balsam.

Wat Phra Kaew Don Tao – Fra 1436 til 1468, var dette tempel blandt de fire i det nordlige Thailand som tidligere huse Emerald Buddha (nu i Bangkoks Wat Phra Kaew).

Ved siden af tempel komplekset, ligger det smukke Tempel Suchadaram, dateret tilbage til 1809 og er opkaldt efter Mae Suchada, den centrale figur i en lokal legende.

Baan Sao Nak – I den gamle Wiang Neua (Norlige bydel) del af byen, blev Baan Sao Nak bygget i 1895 i traditionel Lanna stil. En stor teak hus, støttet af 116 firkantede teak søjler, var engang ejet af en lokal Kun ying (en titel svarende til ‘Lady’ i England), og det fungerer nu som et lokalt museum. Hele huset er indrettet med burmesiske og thailandske antikviteter, men selve strukturen og dens velplejede have er særdeles pragtfuld.

Wat Si Rong Meuang & Wat Si Chum – Wat Si Rong Meuang på Th Thakhrao Noi, og Wat Si Chum, på Th Thipawan, blev bygget i slutningen af det 19. århundrede af burmesiske håndværkere. Tempelbygningerne er opbygget i det burmesiske ‘lag’ stil, med tin tag og gavle af indviklede træskærerarbejder.

Wat Pongsanuk Tai – På trods af at have mistet meget af sin karakter i en nylig renovering, er MON dop på Wat Pongsanuk stadig en af de få tilbageværende lokale eksempler på oprindelige Lanna-stil tempel arkitektur, som understregede åbensidede træbygninger. For at få en idé om, hvad det var tidligere, så se på den udskårne træport ved indgangen mod nord trappen.

Der er et par uformelle museer på tempelområdet som viser lokalhistorien, men med kun lidt engelsk forklaring.

Lampang – Shopping

Lampang er kendt for sin keramik. Der er efter sigende mere end 50 fabrikker spredt rundt om i provinsen. Der er et par steder rundt i byen hvor man kan købe keramik, men måske det bedste og største sted at købe keramik, under sin Thailand rejse, er det enorme marked i Thung Wian, på vej til Chiang Mai.

walking Street – I Lampang ønsker man at efterligne den succes, Chiang Mai har med gademarkeder, så nu har Lampang sin egen langs den charmerende Th Talad Gao (også kendt som Kat Korng Ta). Oversået med gamle butikker som fremvisning engelsk, kinesisk og burmesiske arkitektoniske stilarter. Gaden er lukket for trafik lørdag og søndag fra 04:00 til 10:00 og fyldt op med souvenir, kunsthåndværk og mad boder. Et lignende kulturelt gademarked er også holdt på Th Wang Nuea 06:00 til 09:00 på søndage og fra 18:00 til 9:00 på fredage.

Lampang – Restauranter

Pa Pawng – Hvis du tilfældigvis er i byen i en weekend, skal du sørge for at stoppe ved det populære lokale tilholdssted som servering ka nom jeen (friske risnudler toppet med forskellige karryretter). Dette må du ikke gå glip af, under din Thailand rejse. Kig efter en række af boblende karryretter i lerkar, og bestil i et snuptag ved blot at pege på, hvad du synes ser godt ud. Auntie Pawngs speciale er; ka nom jeen nám Ngee o, en lækker nordlige-stil bouillon af svinekød og tomat.

Riverside Bar & Restaurant – Denne træhytte, der synes at være på nippet til styrte i Mae Wang floden er meget populær hos besøge og bosiddende udlændinge. Levende musik, en komplet bar og en ekspansiv menu af lokale og vestlige retter bringe disse skarer, og du vil gøre klogt i at planlægge dit besøg, under din Thailand rejse, omkring de aftner hvor de laver hjemmelavede pizza (tirsdag, torsdag, lørdag og søndag).

Aroy Et Baht – Nogle nætter kan det synes som næsten alle i Lampang er samlet på i dette vandretures-træhus, og forståeligt nok: maden er velsmagende og pinligt billigt, servicen er lynhurtig, og indstillingen i et træhus-cum-altan-cum- er at have masser af sjov, under sin Thailand rejse.

Mormors Café – Godt slidte teaktræ stole, dug og rullegardiner tyder på mormors indflydelse, men vi tvivler på hun havde nogen rolle i den minimalistiske følelse af denne trendy café. Uanset hvad, så stop for at få en anstændig javakaffe og en menu af risretter, der sjældent overstiger 50Baht.

 Krua 312 – Ligger i en charmerende træ butik og omgivet af sort-hvide billeder af Lampang og kongen, denne lille, simpel restaurant serverer fremmed-venlige karryretter, nudler og risretter.

Khun Manee – Lampang er kendt for sin vanedannende Kow đaan, dybstegte riskager drysset med palmesukker.

Pet Yang Hong Kong – Dette er det bedste sted for andesteg med ris (eller nudler). Det er overfor Kim Hotel, tæt på flere andre ris og nudler leddene.

Lampang – I nærheden

Beliggende ca 18 km væk fra Lampang, er det en af de mest udsøgte templer i Thailand. Templet er bygget på en bakketop i naturskønne omgivelser midt i rismarkerne. Det menes at være blevet bygget op omkring 650-700 e.Kr. i tiden af prinsesse Chama Devi, da udsmykning af templet går tilbage til den tid. Skud huller er stadig iøjnefaldende, Templet har fungeret som skjulested fra barske angribere, på grund af sin høje fæstning som vægge. Den nordlige og østlige del har trapper som går op med balustrader, og udsmykket med en multi-hovedet Naga som afslører en burmesisk forbindelse. To majestætiske løve statuer står ved foden af trappen.

Stjernede attraktionen i templet, under en Thailand rejse, er det 45-meter høje chedi, med to helligdomme på siderne, og en smuk wiharn (bedesal) i front, udskåret med blomster og blade, og som indeholder to Buddha-statuerne. De kobber og bronze tildækkede plader har mistet sin glans og fremstår med et strejf af grønt. Strukturen afslører typiske Lanna arkitektur og design. Det åbne sala har en central alter, trådte tag af glaserede mursten, og udskåret træ har stropper, der omgiver det. En iøjnefaldende teak tempel gemt i et hjørne, er Tempel Phra That Lampang Luangs hellige sektion med en lille Buddha, efter sigende, lavet af det samme stykke jade som Emerald Buddha. Væggene er prydet med gyldne mønstre, og den udstrakte brug af guld og kobber giver rigdom til denne turistattraktion. Et museum der ligger tæt ved holder mange hellige artefakter og værdifulde genstande. Tempel Phrathat Lampang Luang, er et af de ældste overlevende templer i Thailand.

Jorden ved dette tempel er stadig dækket med sand, som symboliserer havet, der omgiver Mount Meru, det centrale verdens-bjerg i buddhistisk kosmologi, repræsenteret ved chedi af templet.

Tempel Phra That Lampang Luang har den ære at være et af de få unikke templer, hvor vedligeholdelse ikke er blevet gennemført. Det fastholder sin originalitet med sand dækket grunde. Den største wiharn forbliver tilgængeligt fra alle sider, da det er åbent fra alle fire sider.

Lampang – Artikler

Lampang hestevogn

Tirsdag den 19. januar 2010 08:11 Billeder af Emmy Gourlay

Den enkelte hestevogn (Rot ma taxi) var det eneste reelle transportmiddel i Lampang provinsen under regeringstid af kong Rama den femte. De første hestevogne blev oprindeligt købt op fra Bangkok.  Brugen af hestevognene blev udbredt fra Lampang til Ratchasima i det nordøstlige og fra Si Thammarat i syd til Chiang Rai i nord. Lampang er det eneste område, hvor hestevognene stadig bruges som daglig transportmiddel for de lokale.

Den lille version af hestevognen blev udviklet af Khun Uthankhadee i 1949 e.Kr. I 1952, ændrede Chow Boonsong Na Lampang det officielt navnet ”Rot ma taxa” til “hestevogn” for at tilføje en trendy og moderigtigt billede til deres anvendelse. I dag er der stadig 70 hestevogne i daglig brug i Lampang, og kun to tredjedele af vognene er redet af turister rundt i byen området.

Thai Elefant Bevarelses Center – mahout uddannelse

Torsdag 4. Februar 2010 12:18 Somchit

Tre dage Mahout Kursus (VIP)
Dette mahout kursus er godt designet til de turister, der ønsker at opleve det ægte liv en mahout lever, ridning og at tage elefanterne med ud i skoven for at spise med de erfarne mahouts. Badning med elefanten i floden er også en ”once in a life time” oplevelse kun få mennesker får lov at opleve…livet som mahout og deres elskede elefant. Elefanterne Marauder gennem skoven på jagt efter, deres foretrukne måltid. Kursuset er begrænset til 4 praktikanter, for at give et særligt forhold, som større grupper ikke kan. De vil vælge den bedste og hyggeligste elefant for hver enkelt elev til at ride og passe.

Km. 28-29 Lampang-Chiang Mai Highway, Wiang Tan, Hang Chat, Lampang 52.190 Thai Elephant Conservation Center – mahout training