Velkommen til Koh Lipe

Koh Lipe

Koh Lipe er en lille ø i den sydlige del af Andaman havet. Den er beliggende i Satunprovinsen, tæt på Langkawi Island (Malaysia), omkring 60 kilometer frafastlandet. Koh Lipe er en del af Tarutao National Marine Park, en stor gruppe af over 70 øer,og også en del af en mindre klynge af øer kaldet Butang Øer eller Adang Øhav.Koh Lipe er berømt for dykning og snorkling, og for de smukke strande og den afslappede atmosfære.

Den hurtigste vej fra Bangkok er at flyve til Hat Yai, og rejse videre til Pak Barra, hvorfra der dagligt er færger til Koh Lipe, hele året rundt. Desuden er der en daglig afgang med AirAsia fra Chiang Mai til Hat Yai, flyvetid ca. 2 timer.Fra Hat Yai til Pak Barra skal man påregne en køretur på omkring 2 timer

Historie

Tarutao Marine Parks historie går tilbage til 1939, da der blev bygget et fængsel påTarutao Island. Under Anden Verdenskrig, på grund af manglende forsyninger, blev bådefanger og vagter en meget frygtet gruppe af pirater. Efter krigen genoprettede de britiske Navi tropper lov og  orden og myndighederne lukkede samtidig fængslet. Landsbybeboere fra de nærliggende provinser slog sig ned på Tarutao Island for at dyrke ris, frugt og gummi. I 1972 blev området erklæret som National Park , og de fleste bosættere flyttede fra området. De fleste Sea Gypsies (hav sigøjnerne) som de oprindelige indbyggere af farvandene i Andamanhavet, der flytter fra strand til strand, afhængigt af sæson og tilgængeligheden af fødevarer, har  permanent slået sig ned, og en lille gruppe bor på Koh Lipe.

Generelt

På Koh Lipe er der  4 vigtige strande og et par mindre bugter: Pattaya, Sunrise, Sunset ogKarma Strand. Flere private strande er Sanom Beach og Bila Strand.
Alle strande er forbundet af stier og det tager omkring en time eller to til at gå hele øen.

De lokale indbyggere, Chao Ley, får primært deres udkomme fra fiskeri. Det nyligeboom i turismen har dog ændret dette en smule, så nogle har åbnet restauranter, der serverer lokaltmad samt arrangerer bådture og taxikørsel. 
Der er over 600 bungalows på Koh Lipe, lige fra telte på stranden til de merefremragende med panoramaudsigt. 

Der er ingen biler og samtidig kun en begrænset mængde af motorcykler. Koh Lipe landsby har en ny skole, masser af nye butikker og nogle fantastiske lokale restauranter.

Strande

Pattaya Beach
Koh Lipe’s vigtigste strand er en stor beskyttet bugt med blødt pulverformigt sand, krystalklart blåt vand og god snorkling direkte fra stranden. Der er en bred vifte af indkvartering på Pattaya Beach. Der er snesevis af barer og restauranter på stranden eller rundt om hjørnet i Walking Street. I højsæsonen kan der være ganske travlt, men de andre strande er kun en kort 15 minutters gåtur væk, så det er stadig forholdsvis let at undslippe.

Sunrise Beach (Hat Chao Ley)
Sunrise Beach er en lang strækning af hvid sandstrand og er beskyttet mod monsun vejret i lavsæsonen, og har en behagelig brise på de fleste dage i højsæsonen.   Skolen, hospitalet og en lille Chao Ley landsby er placeret her. Indkvartering er mere spredt ud end på Pattaya Beach, og der er stadig et par billige steder rundt omkring, men flere fine steder har åbnet i løbet af de sidste par år også. Der er et par små restauranter og butikker på Sunrise Beach, og der er mellem 5 og 15 minutter til Walking Street og de andre strande. 

Sunset Beach (Hat Pramong)
Sunset Beach er en lille bugt som mod vest har udsigt til Butang Øer og Sunset Beach er et godt sted at se solnedgangen. Området omkring Sunset Beach er det mest rolige og afslappede på Koh Lipe, med meget få steder at bo, og alle af dem har været i stand til at fastholde den følelse af “gamle Lipe.  Overnatning spænder fra basale hytter på stranden til rustikke og private bungalows beliggende i den skyggefulde jungle. Der er ingen fine steder at bo i området. Der er et par gode steder at spise  i området, og det er en 10 til 15 minutters gang til Walking Street og de andre strande.

Restauranter

Udover restauranten på dit resort så har Koh Lipe masser af andre muligheder for kulinariske oplevelser, alt sammen inden for en kort gåafstand.

Seafood Grill

Mange steder trækker hver aften  deres Seafood Grill ud og udbuddet er endeløs. Her et par steder med et godt ry, der har eksisteret i mange år: Mellow Mango og Monkey BBQ på Pattaya Beach, Hantalay Seafood og Mama Seafood i Walking Street .

Selv om næsten hver eneste restaurant på Koh Lipe serverer thailandsk mad,  er der et par steder, der skiller sig ud, og er blevet en favorit af både lokale og turister. 
Den bedste Penang og Massaman Curry kan nydes på Jacks Jungle, et hyggeligt familiedrevet sted gemt væk i junglen tæt på Sunset Beach. Hvis karryretter ikke er dine favoritter, er der også et bredt udvalg af traditionel thailandsk mad.  Prøv også  Jacks Fried Chicken og Shrimp Tempura! Der er kun 24 pladser, og Jack er et populært sted.
Nee’s  ( slutningen af Walking Street) serverer Northern Style Street Food: Fried Chicken, Spicy Papaya Salat (As Tam) samt  krydret kylling eller svinekød salat (Larb Gai eller Larb Moo). En rigtig lokal favorit!

Raklay Restaurant (Walking Street – 100 meter fra Pattaya Beach) serverer traditionel thailandsk mad til en fantastisk pris, og grillen er god også!

Vestlig mad

Hvis du har fået nok ris for en dag er der flere alternativer på Koh Lipe: Spidermonkey (Walking Street – 100 meter fra Pattaya Beach) har et stort udvalg af vestlige favoritter: Toasties, pizza, salater, pasta  og meget mere. Bundhaya Restaurant (østlige ende af Pattaya Beach) har også et stort udvalg af vestlige emner som Salater, Steaks, pizza og sådan.