Velkommen til Koh Lanta

Koh Lanta

Koh Lanta ligger på vestkysten af Andaman havet mellem Krabi og Phi Phi Island. Det er en stor størrelse ø med 6 km i bredden og over 30 km lang, og der ligger 9 strande fra nord til syd langs solnedgangens kyst. Fantastiske natur, fantastiske hvide sandstrande, ud fra kysten er der mere end 50 små øer og masser af skov, koralrev og undervands liv. Dens geografi er typisk mangrover, koralrev kantede strande og forrevne træbeklædte bakker.

Koh Lantas unikke kulturelle atmosfære stammer fra de hjemmehørende etniske grupper – en mosaik af muslimske, kinesiske og Sø sigøjnere (Chao Ley), som bevarer deres traditionelle skikke, men stadig lever i harmoni side om side. Mens nogle lokale lever af turistindustrien, er livsgrundlaget for mange stadig baseret på reje landbrug, fiskeri eller arbejder på gummi plantager.

Dette uprætentiøse tropiske ø er under støt udvikling, hvilket betyder at du ikke behøver at overleve uden pengeautomater, banker, mini-Marts og kvalitet internationale restauranter, under din Thailand rejse, – disse kan alle findes i de vigtigste ferieområder, og der er nu et postkontor i Baan Saladan samt i Lanta Old Town. Fordi det ikke er endnu en vanvittig turist hub, er Lanta meget familievenlige – en fantastisk destination for folk, der ønsker at dele kvalitets tid sammen med deres kære, på deres Thailand rejse – uanset alder!

I fortiden, hvis du nævnte navnet “Koh Lanta” var der kun få turister, der ville kende øen. I modsætning til Samui, Phuket eller Phi Phi øerne. Hvem ved, at ikke langt fra Krabi-provinsen med lidt rejsetid, gemmer der sig en smuk ø i Andaman havet. Den smukke sandstrand, som vi ser rundt om øen plus den fredelige atmosfære, er hvad der tiltrækker turister, der ønsker at flygte fra al forvirringen og føle et strejf af ren natur og blive fascineret af Koh Lanta.

Koh Lanta Øgruppen består af over 50 små øer, men kun tre er beboet: Lanta Yai, Lanta Noi og Ko Ngai. Lanta Yai er den mest attraktive for turister med sine imponerende strande og aktiviteter for besøgende. Ca. 10.000 af regionens 20.000 indbyggere bor på Lanta Yai.

Det er her du finder den gamle Sea Gypsy Village, hjemsted for de oprindelige bosættere på Koh Lanta, der lever i harmoni med havet. Sanga-U Village ligger i den sydlige spids af Koh Lanta i Krabi-provinsen. Denne sø sigøjnere landsby har en befolkning på 420 personer med 117 husstande, afvikling i en lille traditionel fiskerby kaldet “Ban Sangkha-U”. Navnet “Sangkha-U” betyder “stingray” i Chao-Le dialekt.

Legenden er, at der engang var en stor stingray, der landede og strandet i Ao Prao fjord. Stingrayen blev senere forvandlet til sten. Fra det øjeblik de lokale landsbyboere så folk gå i det pågældende område, som hvis der var en løsning der, mente de at disse var “Lords of the Sea” og deres egne forfædre. Da Stingray kaldes Sagga-U på Chao Le dialekt, kaldte de disse mennesker Toh-I-Sagga-U, og det er her det navn Sanga-U Village kom fra. Den unikke livsstil af Chao-Le (sø-sigøjnere) i Ko Lanta har været næsten fuldstændig upåvirket af den blomstrende turisme på øen.

De beholder stadig deres eget unikke sprog, traditioner og ceremonier. De ernærer sig af fiskeri eller fange hummer, andre velsmagende skaldyr og samle fuglereder til det kinesiske køkken.

Koh Lanta – At komme dertil

Koh Lanta er nemt og billigt at komme til fra Bangkok, Phuket eller Malaysia. Krabi er den mest bekvemte port til Koh Lanta når du kommer fra Bangkok. Kommer du fra Phuket kan du transitte gennem Krabi eller Phi Phi. Trang fungerer også som et regionalt transit punkt for dem, der kommer fra syd. Øen er tjent med passagerfærger fra Krabi eller Phi Phi og bilfærger fra fastlandet. Husk, hvis din ankomsttid er sent på dagen, er de lokale minibus eller offentlige passagerfærger til Koh Lanta ikke tilgængelige.

Afstanden fra Bangkok til Krabi er ca 950 km. eller omkring 12 timer i bil.

Fra Bangkok

Daglige busforbindelser findes tilgængelige og afgår fra den sydlige Bus Terminal. Turen tager omkring 12 timer. Afstanden er 817 km. Prisen er omkring Baht 710.

Turen fra Phuket til Krabi tager mindst tre til fire timer. Der er busser, der afgår fra Phuket dagligt.

Til og fra Krabi-provinsen, der er daglig båd fra Hua-Hin Pier til Saladan Pier. Den gamle Chao-Fa Pier i Krabi by er ikke mere i brug. Rejsen fra Krabi til Saladan på den nordlige spids af Koh Lanta tager omkring 2 og en halv time.

Koh Lanta er, so sagt, let tilgængeligt hele året, til lands og til vands, afhængig af dit udgangspunkt. Køretøjer kan få adgang til øen gennem de to bilfærger. Første krydser den til Koh Lanta Noi, hvor efter en kort køretur du når en mindre og hurtigere færge til Koh Lanta Yai (hovedøen). Færgerne sejler kontinuerligt hele dagen fra 6:00 til 22:00 (Green Sæson 7:00 til 20:30), den første del af turen tage 20-30 minutter, og den anden omkring 10 minutter.

På Lanta er der et lille netværk af veje, der dækker størstedelen af øen. To hovedveje køre længden fra øst til vest kysterne og er forbundet med hinanden af fire mindre veje. Motorcykler er nemme og billige at leje på øen, mens et mindre antal jeeps er lejet ud.

Taxaer er rigeligt på øen, små tuk tuks (motorcykler med sidevogn), er billig og ideel til korte ture. Større hvide åbne minibusser er mere velegnet til længere ture (til den gamle bydel, Klong Nin og videre).

Koh Lanta – Vejret

Vejret på Ko Lanta er et typisk, tropisk monsunklima. Monsunen skifter retning to gange om året. den kommer fra syd-vest og fra nord-øst. Dette bevirker at Ko Lanta kun har to sæsoner – sommersæsonen, og regntiden. Turistsæsonen på Ko Lanta løber fra oktober, indtil maj med flest besøgende, fra november til marts. Temperaturen på øen varierer ikke meget hele året, med en komfortabel 32-34 grader som dagtemperatur og 20-25 grader som nattemperatur. Hav temperaturen forbliver ligeledes på omkring 28 til 30 grader hele året rundt.

Syd-vest monsunen bringer regn til øen i lavsæsonen. Ko Lanta har bjerg rækker som blokerer noget af regnen og er hjælpemidler til junglens genvækst på vestsiden, samt den fylde reservoirerne.

Koh Lanta – Strande

Eftersom Koh Lanta besidder både marine liv og terræn er der mange interessante seværdigheder og aktiviteter som venter på at du udforser under din Thailand rejse. Der er strande, tæt regnskov og kulturelle oplevelser i sø sigøjnernes landsby. De fleste af de bedste strande på Koh Lanta ligger langs den vestlige bred af Lanta Yai, som hver har sin karakteristiske skønhed og giver de gode solnedgange. Østkysten er bjerget og dækket med rig tropisk regnskov. Prøv at tage ned til enden ved National Park området, der er to buede stranden som er helt vidunderlige!

Kor Kwang: Dens akvamarin vand sammen med sit fineste sand giver dig den ægte følelse af afslapning. Stranden er kendt for sine smukt buet form og for at være øde.

Klong Dao: Det er en spektakulær tre kilometer strækning af hvidt sand og lavt klart vand, den ligger to kilometer fra Saladan Pier. Her var den første turistvenlige udvikling på Koh Lanta, for lidt over 5 år siden, og med sine spektakulære solnedgange og hvidt sand landskab kan vi godt se hvorfor. Fremragende, sikker svømning gør dette til den mest populære familie-strand på Koh Lanta, men selv i højsæsonen kan denne enorme strand aldrig bliver overfyldt, og ved en kort gåtur vil du finde dig en plads uden naboer. Det er et fantastisk sted for isolation og afslapning, under din Thailand rejse. Stranden byder på et bredt udvalg af up-market og små familieejede feriesteder med noget for alle budgetter.

Pra Ae eller Long Beach: Syd for Klong Dao ligger stranden kendt som Long Beach. Det er en fantastisk halvmåne af sand omkring 4 kilometer lang, liggende i den nordlige ende af øen. Stranden er stejlere og vandet er ikke i læ som på Klong Dao hvilket gør det til spektakulære og sikker svømning for voksne. Resortsene her, er spredt ud med en stor afstand imellem hinanden, først og fremmest er der klynger ved den nordlige ende og den sydlige ende. Indkvartering er overkommelige, og maden er lækker og rigelig. De fleste besøgende finder Long Beach ‘forladt’, selv i højsæsonen.

Klong Khong: Lidt længere sydpå er Klong Khong Beach, en anden tre-kilometer strækning af sand med palme og god samling af feriesteder berømte for deres solnedgange og laid-back lokalbefolkningen. Den lille strand Klong Khong giver en ekstremt fredelige og rolige atmosfære, ni kilometer fra Ban Saladan. Med sin lille størrelse, er sandet begrænsede, men der er masser af koralrev som giver en glimrende mulighed for dykning.

Klong Nin: Drej til højre fra den asfalterede vej på samme måde som når du skal til National Parken og der er Klong Nin Beach, et par kilometers sandstrand med smaragdgrøn-vand. Det er ikke et sted for alle vandsportsaktiviteter, men perfekt, hvis du har brug for en rigtig afsondret og afslappende paradis. Ligesom næsten alle strande på Koh Lanta, tilbyder Klong Nin Beach rolig og fredelig atmosfære, og dens sand er hvid og fin. Bungalows er spredt ned langs den få kilometer lange strand lige fra enkle, billige familie bungalows til mere opskalere pool og spa resorts.

Kan Tiang: Det er en spektakulær strækning af hvidt sand og iriserende akvamarin vand som vil holde på dig i lang tid.  Fremragende svømning omgiver af bjergene i Koh Lanta National Park. Denne lille strand er kun én kilometer lang og giver dig meget privatliv. Der er gode koraller til at snorkle over. Kan Tiang strand er en af de smukkeste strande på øen, der ligger 18 kilometer syd for Baan Saladan. Bare nogle få resorts, på stranden gør denne lille strand afsondret, der spænder fra simple lokale familiers eget resort, til et fem stjernet resort.

Far South Beach: Der er et par strande på sydkysten af Koh Lanta, før du kommer igennem National Park området. De alle er små strande med et par hundrede meter sandstrand, Ao Nui, Ao Mai Pai (bambus). Strandene er meget afsondret og øde. Omkring området er det høje bjerg dækket med tropisk regnskov fra National Park området. Afstanden og tilstand af vejen får færre folk til at kommer her, men der er sand natur, stille og fredeligt. Der er kun et par resorts på disse strande, for det meste et lille familiedrevet resort uden stjerner. Hvis du ønsker at skjule dig, under din Thailand rejse, så er her perfekt.

Ao Mai Pai eller Bamboo Bay: Stranden er omgivet af høje bjerg fra Koh Lanta National Park, som giver privatliv og kastet væk fra omverdenen. Det er et godt sted for svømning, hvor tidevandet ikke er dybt og med kun små bølge. Den nordlige del af denne strand er en smule stenet, her kan man snorkle for at se nogle små fisk. Det er den sidste Strand før du komme igennem National Park området, en smule buet strand, omkring 500 meter lang med hvidt sand og klart vand. En times gåtur op ad bakke kan du se et lille vandfald og grotte. Der er kun nogle få basale resorts spredt langs stranden.

Klong jark: Dette er den sydligste strand på Koh Lanta. Den nærliggende øde strand som Mai Pai og National Park er også de gode afsides steder. Du kan gå til vandfaldet i det omkringliggende område ved elefanttrekking eller selvstændige trekking. På trods af den gennemsnitlige skønhed af de fleste standarder, tilbyder stranden sin ensomhed og ro, hvilket gør det et godt sted at bo, under din Thailand rejse.

Koh Lanta National Park: Der er to strande i National Park; Had Hin Ngam (Gammelt Beach) og Tanod Beach (Palm Beach). Disse to strande ligger i National Park området, hvor der ikke er nogen resorts. Vejen her til fra Klong Hin stranden bliver smallere og har nogle ret pludselige dyk og stiger opad, til tider i skarpe kurver. Område omkring er rigt og mangfoldigt med stor tropiske natur, trekking stier, fugle-og dyreliv, og en fantastisk udsigt hvor et fyrtårn er placeret (symbolet på Koh Lanta). Marine Park er på den sydlige spids af øen i slutningen af en spektakulære drev. Stranden her er et fantastisk sted for en picnic, og glem ikke at forberede din egen mad og drikkevarer.

Koh Lanta – Attraktioner

Koh Lanta har mange interessante ting at tilbyde, så hvis du er her, under din Thailand rejse, så tager en pause fra havet og udforske de andre ansigter Lanta har.

Liste over turistattraktion i Koh Lanta:

– National Marine Park
– Khao Mai Kaew Cave
– Sea Gypsy Village
– Hanekampe Camp
– Lanta Old Town
– Orkidé planteskole farm

National Marine Park: Der er to strande i National Park; Had Hin Ngam (Gammelt Beach) og Tanod Beach (Palm Beach). Disse to strande ligger i National Park området, hvor der ikke er nogen resorts. Vejen her til fra Klong Hin stranden bliver smallere og har nogle ret pludselige dyk og stiger opad, til tider i skarpe kurver. Område omkring er rigt og mangfoldigt med stor tropiske natur, trekking stier, fugle-og dyreliv, og en fantastisk udsigt hvor et fyrtårn er placeret (symbolet på Koh Lanta). Marine Park er på den sydlige spids af øen i slutningen af et spektakulære drev. Stranden her er et fantastisk sted for en picnic, og glem ikke at forberede din egen mad og drikkevarer.

Khao Mai Kaew grotte: En stor pause fra stranden, er en tur til Khao Mai Kaew grotter, som er beliggende i centrum af øen, de tilbyder et vidunder af klipper og huler og boligforhold, spektakulære stalaktitter og stalagmitter. Selv turen til hulerne er gennem en behagelig skov. Desuden bliver det rigtig sjovt, når du går ned gennem et lille utydelig hul i klipperne og ind i serier af forskellige huler. Nogle sektioner er store som kirkelige haller, andre kræver at du kravler igennem på dine hænder og knæ. Seværdigheder omfatter imponerende stalaktitter og stalagmitter, flagermus og nogle afdelinger i hulen skabe en hule pool, som du kan svømme i. For at udforske hulen, får du virkelig brug for en guide til at finde rundt, især inde i hulerne, og servicen er absolut det værd, en muslimsk familie, der bor i nærheden af stien til grotten tilbyder en guide service for ca. 50 Baht pr person. Hulen ligger fra det nederste af to krydsende-ø veje, ned ad en smal 1,5 km snavs vej gennem en gummiplantage, der ender op i det muslimske hjem.

Sea-Gypsy Village: At besøg deres landsby er således en værdifuld erfaring. Hav sigøjnere kaldes på thailandsk Chao Le eller Chao Nam, og er kendt som den minoritetsgruppe af “Thai Mai”, hvilket betyder nye Thailændere. Oprindeligt havet sigøjnerne i tidligere århundreder levet i deres både og blev frygtet som pirater. Det store fællesskab af hav-sigøjnere afregnes i landsbyen Ban Sangkha-Ou på den sydlige spids af øen. I dag, som værende i betragtning til statsborgerskab i Thailand, begyndte de at slå sig ned langs kysten i deres stylte-bygget huse opført mellem vandstanden i høj-og lavvande. Trods det tætte forhold til andre landsbyer, behøver havets sigøjnere ikke at integrere sig med den Thailandske befolkning. De ernærer sig af fiskeri, hummer fangst og andre saltvandsprodukter samt indsamle fuglerede for det kinesiske køkken. Deres tro på overnaturlige og traditionel åndelig tilbedelse har stadig indflydelse i samfundet, som ses i deres traditionelle ceremoni “Loy-Rua (Floating Boat)”. Landsbyens mænd vil bygge en symbolsk båd og sætte træ statuer af sig selv i dem sammen med søm bindinger, hår og poppet ris. Ved at udføre dette ritual, beder de om tilgivelse fra havguder og for eventuelle overtrædelser, de har foretaget i havet. Det menes, at alt ondt føres væk i den symbolske båd. De bevarer stadig deres eget sprog, traditioner og ceremonier.

Hane-kampe arena: En anden god oplevelse er den spændende kamp af de veluddannede haner. De fleste muslimske mænd på øen nyder hanekampe som deres hobby, spil er også involveret i denne hobby. Den dygtige kamp hane betragtes som æblet af sin ejers øje og koster også meget.

Lanta Old Town: Dette er et godt sted at opleve de lokale folks levemåde. Beliggende på den sydøstlige kyst af øen, hovedstadens bydel, lokalt kaldet den gamle bydel, tilbyder rustik stemning i byen i de seneste år. De har et posthus, politistation, træhuse og hospital repræsenterer såvel sin eksistens som et centrum for øen. Bygningerne ser mere solide ud end i Ban Saladan. Landsbyen Ban Sangkha Ou på Lanta sydspids er en traditionel muslimsk fiskerby, samt en lang mole, som kan tage dig til de nærliggende øer, såsom Bu Bu Island osv.

Orchid planteskole farm: Et mere sted at anbefale blomsterelskere, hvis du ønsker at besøge blomster, så tag til Orkide planteskole farmen, placeret på Long Beach (Pra Ae Beach), deltagergebyret er 30 baht per person, og det er let tilgængeligt med cykel eller motorcykel.

Koh Lanta – Shopping

Koh Lanta er charmerende, landlige, rolige og uberørt. Øen er smuk, men det er bestemt ikke et paradis for shoppere.

Baan Saladan er det nærmeste du kommer til ‘kosmopolitisk’ på Lanta, og er stedet hvor du kan finde det grundlæggende, såsom medicin og dagligvarer, som du kan få brug for under din Thailand rejse.

Hvis du er en shopaholic, er Koh Lanta måske ikke den bedste destination, men byen, der er så lille, gør shopping mindre til en mindre opgave, og du kan stoppe og snuppe en kold shake, hvis du får det for varmt. Der er mange banker her, sammen med et postkontor, omkring 10 optikere, øens største supermarked, T-shirt butikker, souvenirbutikker og gallerier.

Forvent ikke en stor variation i varer, der sælges her, men det er det bedste du vil få på øen, og glem ikke at prutte, og du kan bare gå til butikken ved siden af, hvis du ikke kan lide prisen!

Saladan Market

Et nylig dannet marked, som sælger det nye tøj og souvenir, som ligger på venstre hånd som du køre ind i byen. Alle butikker er små, men her er der et virkelig bredt udvalg af board shorts, T-shirts, flip-flops, saronger, solbriller, smykker og gallerier men mange sælgere de samme varer. Sørg for at du shoppe rundt efter et godt køb og studehandler er et must.

De få butikker der er på østkysten er alle beliggende i den gamle bydel og inden for 200 meter fra hinanden, hvilket gør shopping let.

Men ligesom sine restauranter, har nogle af disse butikker noget af et omdømme, der strækker sig ud over Koh Lanta for kvalitet og unikke produkter, hvilket gør den gamle bydel til et glimrende sted at kigge efter noget lidt usædvanligt.

Hammock House

Det er afgjort den mest berømte butik i den gamle bydel og formentlig en af de vigtigste grunde til at folk hopper på en motorcykel for at besøge stedet. Der er blevet solgt luksus hængekøjer her i mange år og nu har nu udvidet til forretninger i Koh Lipe, Koh Chang, Koh Samui og Koh Tao, men Koh Lanta er hjemsted for den oprindelige. Alle deres hængekøjer er lavet af Mlabri stamme i Nord Thailand. Deres hængekøjer kommer i en vifte af stilarter (siddende, faldskærm, to personer, rejser og vævet) og en bred vifte af farver og materialer. Disse hængekøjer er en stil erklæring og er designet til at holde så forvent at betale lidt mere, end du ville andre steder.

Jun & Ying Shops

Disse to butikker er faktisk ejet af samme familie og sælge en række klude tasker, saronger, Thai-stil tøj og smykker. Deres smykker består af øreringe, armbånd og halskæder lavet af thailandske polerede sten, skaller og træ. Alle deres produkter er lavet i Thailand, primært i den nordlige og repræsenterer en god værdi, især hvis du prutter!

Lanta Læder

På trods af navnet, sælger denne butik ikke kun håndlavede lædervarer (bælter, punge, tasker og sko), men også tøj og saronger i en slags hippie stil. De fleste af produkterne er fremstillet på Lanta selv.

Som vi har sagt før, er Koh Lanta ikke et shoppere ‘paradis, men der er et par små butikker, der sælger unikke souvenirs og gaver, hvoraf de fleste er blevet lavet af folk i butikkerne.

Hvis du ønsker at finde noget eksklusivt på Lanta, så være parat til at rejse rundt på øen, da der ikke er nogen indkøbscentre, og disse små perler er spredt overalt.

Mountain Hav Sølv og Sten

Udefra ligner denne butikken et stort skur bygget af drivtømmer, men ved ankomsten vil du se en af de største ‘juvelerer’ på øen. De fleste vare er lavet af specielt skåret polerede sten eller strand skaller, og du kan ofte designe din egen halskæde, øreringe eller armbånd fra rækken af de enkelte sten og skaller, de sælger. Hvis du er opsat på design, tage dine strandfund med til ejeren, og de vil lave smykker med dine specifikationer.

Lanta Paddlesports

En ny surf butik på øen tilbyder alt fra time udlejning til salg af stand-up paddleboards og surfer boogie boards fra virkelige fagfolk. Klasser og ture er også tilgængelige.

Fix the Girl

Her sælger de et udvalg af varer, håndtasker, damer tøj og skønhedsprodukter. Fix the Girl er også en skønhedssalon og butikken ligger bag Cheeky Monkey Bar, så det er ideelt, hvis du ønsker at forlade din mand med en øl, mens du får en makeover!

Irie

Dobbelt op som en bar, sælger butikken et udvalg af håndlavede (det meste af personalet) varer, herunder bælter, smykker, olie malerier og tøj. De er mest kendt for deres meget store læderbælter, populære hos kvinder, som ofte har små lommer syet ind i dem.

Hvis du ønsker at handle i syd, så tag til de to største strande, Klong Nin og Kantiang Bay. Begge har unikke butikker, hvor ejerne enten laver produkterne selv eller kender den nøjagtige oprindelse af varerne.

Forvent at betale lidt mere, men kvaliteten og stilarter er absolut det værd.

A Little handmade Shop

En sød lille hvid butik, der sælger et udvalg af håndværk, herunder tøj, keramik, håndlavede bamser og malerier. Ejeren taler godt engelsk og populariteten af hendes varer er vokset så meget, at de nu har lavet en hjemmeside, hvor du kan købe varer online.

Drunken Tailor

En udløber af den enormt populære Drunken Sailors Café, butikken voksede fra populariteten af de små genstande ejeren brugte til at sælge i hendes café. Med sit udvalg af unikke, farverige og eklektisk tøj (halstørklæder, fiskere bukser, kjoler, saronger og nederdele) og håndlavede smykker, er du sikker på at finde noget virkelig anderledes her. Alle elementer er enten håndlavet af ejerens familie eller fra den nordlige del af Thailand.

Win Jeang

Snarere end de stereotype thailandske butikker, der sælger rip-off-board shorts, bikinier og badetøj, tilbyder Win Jeang den ægte vare. De er af højere kvalitet og tilsvarende dyrere, men butikken har et godt udvalg af størrelser og stilarter strandtøj, herunder Bali, Billabong, Quiksilver og dens kvindelige brand Roxy.

Koh Lanta – Restauranter

Restauranter har åbne i et hastigt tempo i de seneste par år på Koh Lanta hvilket betyder, at der er et pænt udvalg af spisesteder. Lokale thailandske restauranter har nu fået følgeskab af pizzeriaer, en bistro og specielle seafood restauranter i de vigtigste strand områder.

Saladan, hovedbyen på Koh Lanta, er lille, men har en høj koncentration af restauranter og caféer alle inden for blot 300 meter fra hinanden. De fleste af restauranterne ligger på hver side af hovedvejen i Saladan, eller er bygget på pæle som strækker sig ud over kanalen mellem de to Koh Lanta øer. De friskeste fisk og skaldyr på Koh Lanta findes foran disse havudsigt restauranter og i løbet af dagen, tilbyder de fantastiske udsigter og velkommen breezes.

Om natten, er Saladan det vigtigste alternativ til strand spisning og så er der et bredt udvalg af retter til rådighed, der passer til alle lommer og smag. Saladan kan være meget travlt om natten, med nogle kendte restauranter, i højsæsonen, fylder meget tidligt på aftenen. Vær opmærksom på, at de fleste restauranter ikke accepterer reservationer, så kom tidligt for at undgå skuffelse.

Baan Café

Leverandør til mange af de lokale dykker butikker og hoteller, sælger denne smukke lille café brød og kager til at tage med eller til at spise der. Et populært valg for morgenmad og frokost på grund af dets nærhed til passagerfærger, dens kølige Breezes og rimelig pris på kaffe, shakes, sandwich, chokolade croissanter og pandekager gør dette til et perfekt tilholdssted i dagtimerne.

Black Pearl

Allerede udvidet siden det åbnede i 2011, har The Black Pearl storslået udsigt over havet og er meget populært hos svenske familier, da de tilbyder traditionel svensk billetpris (deres svenske kødboller er et must), såvel som andre europæiske (primært italienske) retter og Thai mad. Fødevarer af god kvalitet, men pebret for Lanta, især den thailandske mad, men et godt udvalg af vine.

Café Mokka

Denne danske café, beliggende i hjertet af Saladan, er et glimrende sted at stoppe for en drink, is eller deres speciale, dansk Smørbrød. Du kan vælge at sidde udenfor og se verden gå forbi eller køle ned i deres air-condition café. Menuen er enkel café mad og rigtig kaffe, der er populær i løbet af eftermiddagen.

Malle

Foran af denne restaurant ligger en genbrugs boghandel, der sælger en bred vifte af bøger på mange sprog. Bagved er der en lille, men smuk café som strækker sig over havet. ‘Frisk’ er den bedste måde at beskrive maden her, alt er frisk kogt og deres falafel, wraps, salater og shakes er lækre, man føler sig sund og er rimeligt prissat. Perfekt til en frokost date.

Lanta Pizzeria

Beliggende midt i Saladan og strækker sig ud over havet, Lanta Pizzeria er et fantastisk sted at se bådene sejle forbi. De laver friskbagte tynd skorpede pizza bagt i egen stenovn nær indgangen af denne rimeligt pris sat restaurant. Der er et bredt udvalg af toppings og alternativer, såsom salater og Thai mad.

Lanta Seafood

Dette er sandsynligvis den mest kendte restaurant på øen, og er vellidt blandt turister og lokale, der ofte kommer som store grupper for at dele forskellige retter. Lanta Seafood restaurant har smuk udsigt over kanalen, men er meget enkel indenfor. Bliv ikke væk, de servere velsmagende, men billig thailandsk mad hele dagen og om aftenen er deres fisk og skaldyr BBQ grill (mid-range i pris) tændt foran restauranten, hvor du kan vælge din ret, og får det forberedt efter dit ønske. På grund af sin popularitet, anbefaler vi at komme der, før kl. 20.00 for at sikre et bord i højsæsonen.

Papa ‘s Restaurant

Der er et virkelig bredt udvalg af mad på denne smukke restaurant, som er over vandet og helt dækket af blomster der giver de fleste borde privatlivets fred, selv når der er meget travlt i højsæsonen. Papa ‘s er relativt dyrt for Koh Lanta, men portionerne er generøse, og deres pizzaer og bøf er meget velsmagende.

Saladan madboder

At spise i madboder under din Thailand rejse er et must. De gadesælgere lige før byen har siddepladser og den bedste måde at bestille er at tage et smugkig på hvad der er i den gigantiske gryde eller bede om det samme som en anden får. Du må ikke blive overrasket, hvis du bliver afhængig, dette er thai madlavning på sit bedst og billigst. Boderne tæt på 7-Eleven tilbyder lækre snacks (frugt pandekager, kylling og svinekøds spyd) til meget billige priser, og disse er yderst populære om natten.

Sala Lanta

Lige midt i Saladan og åbent fra tidlig morgen, når lokale drage fordel af deres valgmuligheder til morgenmad, Sala Lanta serverer veltillavet thai mad og deres karryretter at være særligt populære. Den thailandske mad er godt præsenteret, velsmagende og moderat prissat, ligesom deres enkle internationale retter.

The Frog

Fra forsiden af denne restaurant kan du kun se deres omfattende vin samling i deres specialbyggede hermetisk lukket vinkælder, men op ad trappen, er der en smart restaurant og en smuk have bag. En moderne bistro, The Frog henvender sig til vestlige smag med høj kvalitet, men dyre vestlige og begrænset thailandske retter. Et must er deres mørbrad og gourmet burgere, og det er et af de få steder på øen som serverer et bredt udvalg af gode kvalitetsvine til rimelige priser. Et glimrende valg til en særlig lejlighed, men booking anbefales i højsæsonen.

Den østlige kyst byder på nogle fantastiske madoplevelser, og de fleste restauranter har udsigt over de sydlige øer i Koh Lanta National Park.

Du kan forvente virkelig venlige og opmærksomme personale og frisk fisk og skaldyr, der leveres direkte til restauranter, fra den lokale long-tail fisker. Frokost er absolut et must her, under din Thailand rejse, men vær ikke genert, sørg for at tage en plads, hvor den bedste udsigt er, personalet er egentlig ligeglade!

Beautifull Restaurant

Nej, vi har ikke lavet en stavefejl, og dette er, hvordan de staver det!

Stort set den første restaurant i den gamle bydel, dens mole strækker sig ud over mangroven, og den har simpelthen en fantastisk beliggenhed med en fantastisk udsigt over de mange øer syd for Lanta. Drevet af en dejlig muslimsk familie, så ingen svinekød! Deres Thai mad er fremragende og lækre, især deres karryretter! Molen strækker sig meget langt ud, og ejeren har ikke noget imod at gå langt med din mad og drikkevarer, så sid for enden, hvis du kan.

Frisk Restaurant

En af de største restauranter i den gamle bydel med en smuk badebro som strækker sig ud mod de sydlige øer. Denne restaurant er åben for morgenmad, men ideel til frokost. ‘Frisk’ lever op til sit navn, da det serverer frisk fisk og skaldyr i traditionelle thailandske retter eller fra BBQ samt de har et godt udvalg af vestlige fødevarer, herunder burgere. Lidt dyrt, men en god kvalitet restaurant.

Sawasdee Restaurant

En god lille thailandsk restaurant, der ikke ser ud af noget særligt udefra, men personalet, maden og priserne er alle gode. Deres speciale er helt sikkert andesteg i enten en rød eller grøn karry, men de har et bredt udvalg af thailandske retter til rådighed, og nogle vestlige retter også.

Du behøver ikke at gå langt på den nordlige del af øen for at finde noget godt at spise. Klong Dao og Phrae Ae har det bredeste udvalg af spisesteder der findes på øen, fra en traditionel thailandsk landevejs bod til en top-kvalitet vestlige restaurant.

I det hele taget, har Lanta generelt høj kvalitets restauranter og caféer, men for at få den bedste værdi og faktisk kvalitet, så få hovedet ud af resortsene og strandene og prøv de uafhængige i vejkanten. At spise på de fleste restauranter i nord er generelt billigere end andre steder på øen.

Koala Bar

En af de ældste restauranter på Koh Lanta, og næsten helt genopbygget efter tsunamien, Koala Bar er en thailandsk strand bar med en australsk tweak. Servering i løbet af dagen, enten på stranden, i baren eller i deres restaurant, deres mad er absolut god værdi. Den thailandske mad er altid smukt præsenteret, deres pizzaer er formentlig de lækreste på øen, mens deres baguettes er perfekt til frokost. Ejeren er opsat på cricket og rugby så kom her, hvis du ikke ønsker at gå glip af en kamp.

Lap Royet

Lad dig ikke narre af den grundlæggende facade af denne restaurant, dette er en autentisk thailandsk restaurant med speciale i nordøstlige (eller Issan) fødevarer, og yderst populære hos Thais og vesterlændinge ens. Maden er velsmagende, krydret og billigt. Prøv deres specialiteter af papaya salat (who TAM) og BBQ.

Ling UAN-

-Betyder Fat Monkey, et tilsyneladende ‘sødt’ navn for ejerens vestlige kæreste. Denne restaurant er for dem, der ikke kan enes om, hvad de ønsker at spise. De server rigtig god kvalitet, burgere, pasta, salater og thailandske retter, der er helt sikkert noget der behage dine smagsløg her, under din Thailand rejse. Priserne er meget rimelige for standard-og portionsstørrelserne. Ling UANs Thai mad er i en krydret skala, så du kan vælge, hvor hot og pikant du ønsker din parabol. Denne restaurant har også en stor og populær bar og cocktails er en rigtig specialitet her, men hvis du ikke kan se noget du kan lide, spørger bag baren om en særbestilling.

Nang Sabai

Et tysk-run bageri, er denne brogede (gul og grøn) café mest kendt for sin tyske morgenmad, som anvender deres egen hjemmelavede rugbrød. De bager også dagligt en række andre brød, kager og bagværk, og du kan også bestille kager, med dit eget design, til særlige lejligheder. Denne café kan være rigtig travlt i højsæsonen, og personalet har tendens til at være lidt langsom, så du skal ikke poppe ind, hvis du har travlt, men planer om at nyde din friskbrygget kaffe og morgenmad.

Rød snapper

Hvis du er på udkig efter et sted til en særlig lejlighed, under din Thailand rejse, skal du ikke lede længere end Red Snapper. Deres to hollandske kokke serverer fremragende tapas og high-end vestlig mad i en tropisk have. Der serveres et udvalg af gode kvalitetsvine, men du skal ikke forvente en billig aften, men den vil helt sikkert være god. På travle tidspunkter af året, er booking anbefalet.

Sonya Homestay

En meget smuk lille café, der tilbyder sunde, hjemmedyrkede, økologiske og frisklavet thai-mad til lave, lave priser. De ansatte er meget venlige og tilbyder gratis Wi-Fi til en, så længe du ønsker det, selv hvis du kun bestiller en flaske vand! Sørg for at prøve den gule kokos karry og hvis du ønsker noget særligt, vil de lave mad med frisk købt fisk og skaldyr med dine krav. De fleste af de frugter, urter og honning man får serveret er fra deres egen økologiske have, der omgiver denne traditionelle Thai bygning.

Tid til Lime

Beskriver sig selv som en thailandsk fusion restaurant, Time for Lime har en misundelsesværdig udsigt over havet og deres moderne konkrete restaurant passer godt ind i omgivelserne. Solnedgangen bør opleves her mindst en gang, med et stort glas af god kvalitets vin. Maden og drikken her er af høj standard, så forvent en pris der matcher. Hver dag tilbyder de en smagning menu og har en happy hour med nogle udsøgte cocktails mellem 15:00 og 18:30. Alt overskuddet fra denne restaurant går til Lanta Animal Welfare program på øen.

Lanta sydvestlige kyst er en af Thailands mere rolige kystlinjer. Som hjem for flere topklasse feriesteder, har det ikke desto mindre bevaret sin landlige appel og besøgende kan virkelig slappe af i naturen her.

Du vil snart få venner her og en af de nemmeste måder at gøre dette på er at spise ude på en af de venlige, uformel og billige spisesteder.

Drunken Sailors

Der er et rigtig stor problem med denne lille café i hjertet af Kantiang Bay, det er at forsøger at forlade den igen. Med sækkestole, hængekøjer, Wi-Fi, dejligt personale og en generelt kølet atmosfære indesluttet i en mini-jungle, føler du at du har groet rødder. Toppen er at ejeren er en gennemsnitlig kok, der leverer god mad til meget lave priser for området. Vi anbefaler ‘Ægget Pan’ til morgenmad, en burger til frokost og Tom Yam stegte ris til middag. Vask det hele ned med en frugtagtig shakes eller en banan pandekage med chokoladesauce og du er afhængig!

Klong Nin Café

En fordringsløs lille thai café i centrum af Klong Nin, denne venlige lille café har ikke noget rigtige navn, men er meget populær hos lokale vesterlændinge for deres lækre shakes, BBQ kylling og klæbrig ris med mango. Stor værdi for pengene og et glimrende sted at køle ned under frokosten.

Noon Café og Restaurant

Med enestående udsigt over Kantiang Bay, tilbyder denne moderne træ diner, med en cocktailbar perched over havet, en bred vifte af thailandske og vestlige fødevarer, alt sammen til overraskende rimelige priser for kvaliteten af maden og dele. De fleste vesterlændinge får deres bøffer her og de kan især lide at skylle den ned med en kande øl. De fleste nætter, har de levende musik, som de beskriver som “jamming sessioner.” Et godt sted til middag eller bare en cocktail ved solnedgang.

Roi Thai

En restaurant oprindeligt bosat i Chiang Mai for mange år siden, som nu er flyttet til Klong Nin Beach på Koh Lanta. Denne restaurant hævder, at de absolut ingen MSG bruger, No GMP og ingen konserveringsmidler. De serveres en omfattende Thai menu hvor alt frisklavet, og et rimeligt udvalg af vestlige retter. Denne diner har noget for enhver smag. De tilbyder også gratis Wi-Fi og vi anbefaler Tom Yam martini for en krydret cocktail.

Same Same But Different

Same Same er en stor restaurant beliggende på stranden i den fjerneste ende af Kantiang Bay. Bygget i harmoni med de omkringliggende tropiske løv ud af bambus og drivtømmer, denne restaurant serverer høj kvalitet thailandske retter, mens tæerne bliver kildet af sandet. For at få det bedste ud af denne restaurant, så bestil flere thailandske retter sammen med nogle ris og derefter bestil deres lækre cocktails. Forvent regningen til at være højere, end det du normalt ville betale i Lanta, men husk du betaler for den store udsigt og beliggenhed.

Koh Lanta – I nærheden

Der er flere interessante øer i nærheden af Koh Lanta, som er værd at besøge for sin fremragende snorkling og dykning, da Koh Lanta omfatter mere end 50 øer.

Koh Ha: De store pelagiske hajer og hvalhajer ses ofte her. Koh Ha er under ansvar af Koh Lanta National Marine Park, som består af fem ubeboede holme. Disse fem øer besøges for deres blomstrende koraller, koralrev fisk, huler og svømme-igennem huler, som levere et godt dyk.

Koh Rok Nok: Camping er tilladt på øen. Korallerne er godt for snorkling. Med sine halvmåneformede bugt byder øen på klipper, hvidt pulver sandstrand og en bevoksning af Banyan træer inde på landet, Koh Rok er usædvanlig storslået.

Koh Rok Nai: Øen er kendetegnet ved stejle tårnhøje kalkstensklipper og de hvide fine strande på østsiden. Der er også campingpladser på øen. Dets farvande er klar Aquamarine, så klart, at de farverige fisk og rigelige koraller under vandet kan ses. Den jomfruelige natur på Koh Rok Nai er stadig intakt, og det er en af de mest vidunderlige dykkersteder i Lanta. Det indre område er dækket med en tæt tropisk regnskov, som giver en naturlig gang for dens flora og Faunaer. Sub-division af Koh Lanta National Marine Parks kontor ligger på denne ø.

Transport til Koh Rok Nok og Koh Rok Nai kan foretages fra Kho Lanta, både er tilgængelig på hoteller, feriecentre og tour agenturer på øen. Eller du kan tage en hurtig båd fra Pakmeng Pier i Trang, det tager omkring 3-4 timer.

Koh Lanta – Artikler

The Sea gypsies  Koh Lanta Island

Sang-ga-u Village er placeret ved siden af nationalparkens hovedkvarter og beboet af hav sigøjnere. Oprindelig fra Nicobarerne eller Andaman Øerne, boede hav sigøjerne, i det tidligere århundreder, på deres både og blev frygtet som pirater.

Øerne mellem Phuket og Penang tilbød talrige Gemmesteder og indgangen til Malacca strædet, hvor portugisisk, spansk og hollandsk handlende passerede på vej til deres kolonier, blev anset for de mest farlige farvande i Asien.

Med de langsomme sejlskibene substituerede af motor-drevne skibe, begyndte hav sigøjnere at bosætte sig langs Andaman havets kyst i deres stylte-bygget huse opført mellem vandstanden i høj-og lavvande. I Thailand, har de fleste havet sigøjnere, i dag, fået tildelt jord, efternavn og statsborgerskab og deres landsbyer er spredt over hele den vestlige kyst af den malaysiske halvø med 2 bosættelser på Koh Lanta Island.

Sea-sigøjnere kaldes “Chao’Lay” på thailandsk, som betyder, folk over havet og er kendt som den minoritetsgruppe “Thai Mai”, hvilket betyder nye thailandske folk. På Koh Lanta Island ernærer de sig af fiskeri eller hummer fangster, og andre velsmagende skaldyr og samle fuglereder for det kinesiske køkken. Når du går gennem en af deres landsbyer på Koh Lanta Island, er det indlysende, at de fleste har slående mørk hud, krøllet hår med en lille rød touch og buskede øjenbryn.

Som værende et matriarkalsk samfund, kan kvinder ses besidde meget magt i det daglige landsby liv og arbejder side om side med mændene i fiskerbådene. Hav Sigøjnerne er opdelt i tre forskellige grupper: Moken i nord, fra Tavoy og Matthews øer i Myanmar, Koh Surin øerne og Koh Ra-øerne i Thailand til Rawai Village på den sydlige spids af Phuket. Moklene bebor den centrale region med Koh Phra Thong Island og de kystnære landsbyer i Thai Muang og Laem Lar på den nordlige spids af Phuket.

Urak Lawoi hav sigøjnere er den største gruppe, med det beboede område, der strækker fra Koh Sireh Island på Phukets østkyst til Koh Hay Island, Koh Phi Phi øerne, Koh Lanta øerne, Koh Pu Island, Koh Libong Island, Koh Li-PEH og for så vidt som malaysiske Pulau Langkawi Island.

Hav sigøjnere holder tætte relationer til andre hav sigøjnere-landsbyer, men de er ikke integreret i den thailandske befolkning. De bevarer stadig deres eget sprog, der hører til Malay-indonesiske sprog familien, de har ingen skrift, men findes stadig i mange geografiske navne. Navnet “Pulau” betyder øen og “Piapi” er navnet på et træ som vokser i mangrovesumpe. I løbet af århundreder, ændrede navnet “Pulau Piapi” sig til dagens Phi Phi.

Hav sigøjnere er mennesker, der er stærkt afhængige af naturen, derfor er deres tro på det overnaturlige og traditionelle åndelige tilbedelse stærk i samfundet og farver mange af deres ceremonier. Fx den halvårlige begivenhed til søs hvor sigøjnerne er “Flydene Både” (Loy-Rua), hvor landsbyens mænd i fællesskab bygge en symbolsk båd og placere træ statuer af sig selv i den, sammen med søm bindinger, hår og poppet ris.

En medium tilråber hellige ord over båden og dens beboere bliver lukket inde. Ved at udføre dette ritual beder hav sigøjnerne om tilgivelse fra havguder for eventuelle overtrædelser, de har foretaget i Andamanhavet og tror, at alt ondt er ført bort i beholderen. Arrangementet er en glædelig Fest for hele hav sigøjner landsbyen.

Under en kremering bliver en kokosnød plantet, med ønske om, at børn af den afdøde skal leve længe og ved godt helbred.

http://www.ko-lanta.com/lanta_articles/seagypsies.html

100 Years Koh Lanta Island

Koh Lanta var for længe siden kendt, som “Pulau Satak”, et navn med malaysisk oprindelse som betyder, Long Beach Island.

Navnet Koh Lanta er sandsynligvis en beskadiget form af det javanesiske ordet “lantas”, der betyder fiske grill, som er bygget af træ med en firkantet grill på toppen, hvor fiskene er sat i en cirkel. Det gav øens endelig navnet “Koh Lantas”. I 1917 blev navnet ændret til nutidens “Koh Lanta” og de to hovedøer sammen med 51 mindre øer blev et distrikt i Krabi-provinsen.

Koh Lanta var af en vis betydning i denne periode, da handelsskibe mellem Kantang og Phuket passerede øen regelmæssigt. Med opførelsen af vej nr. 4 fra Krabi sydpå til Trang og Hatyai, skiftede godstransport til vejen.

I slutningen af firserne, åbnede den første bungalows op Koh Lanta til turister. Resorts som Kaw Kwang, Lanta Villa, Lanta Sea House, Relax Bay Tropicana, Dream Team og Waterfall Bay Resort er tilbage fra denne tid.

Koh Lanta er forbundet til den elektriske strømforsyning på fastlandet siden 1996 og kan nås med bilfærge. Antallet af biler var omkring 15 pick-up trucks, før bilfærger startet deres aktiviteter, derefter steg antallet hurtigt gennem den lettere adgang til Koh Lanta.

Indtil 1998 var distriktet kontoret beliggende i Si Raya Village (Lanta Old Town), den tidligere hovedstad på Koh Lanta. Med både fra Krabi som ankom til Saladan landsby, blev den nye bygning af distriktet kontoret rejst på Lanta Noi, modsat Saladan landsby.

Hovedgaden fra Saladan til Lanta Old Town og Sang Ga-U landsby på østkysten af Koh Lanta var brolagt i slutningen af 1998, i dag har næsten alle veje på Koh Lanta en overflade som kan klare alle slags vejr, af skiftende kvalitet.

I januar 2001 modtog Koh Lanta de første telefonlinjer fra fastlandet, antennen til mobiltelefoner fulgte straks. GSM telefoner virker nu på de fleste strande langs vestkysten og i Si Raya Village på østkysten af Koh Lanta.

I december 2001 fyldte Koh Lanta distriktet 100 år, en begivenhed, som blev fejret med et gade optog af dekorerede biler og lastbiler fra Saladan Village til Si Raya Village, frigivelse af rejer i Andamanhavet, en overdådig gallamiddag med deltagelse af mange højtstående embedsmænd fra Koh Lanta og Krabi-provinsen, med forskellige forestillinger på scenen og natlige fyrværkeri.

Demonstrationer af lokale skikke, som måtte vævning og skyggespil blev vist, mens sportskonkurrencer blev afholdt i løbet af de følgende dage med deltagere fra Koh Lanta og de omkringliggende provinser.

http://www.ko-lanta.com/lanta_articles/100years.html