Velkommen til Chiang Mai

Chiang Mai

Chiang Mai Thailands Nordens Rose,  er en kulturel og naturlig eventyrby med etnisk mangfoldighed, en mangfoldighed af attraktioner, og imødekommende gæstfrihed. Nordthailands absolutte centrum med ca. 160.000 indbyggere i selve byen, men tages oplandet med er der ca. 1.000.000 mennesker. Byen er centrum for meget kunsthåndværk, paraplyer, smykker og træskæreværker. Chiang Mai er blot ca 1 times flyvetid fra Bangkok, og der er dagligt mange ankomster. Samtidig er der dagligt mange tog og bus forbindelser fra Bangkok til Chiang Mai. Dette er dog mere tidskrævende da busturer varer ca 10 timer, og en togtur ca. 13 timer. Chiang Mai eller blot skrevet ”Chiengmai” eller ”Chiangmai” er den største og mest betydingsfulde kulturelle by i Nord-Thailand og hovedstad i provinsen af samme navn. Byen er lokaliseret 700 km nord for Bangkok, beliggende mellem de højeste bjerge i Nord. Gennem byen flyder Ping Floden som har tilknytning til Chao Phaya Floden.

Chiang Mai er et af de få steder i Thailand, hvor det er muligt at opleve både historisk og moderne thailandsk kultur. Chiang Mais gamle bydel er omringet af dele fra den gamle bymur og voldgrav samt århundrede gamle templer. Alt står side om side med moderne butikker, gode restauranter og boutique hoteller. Chiang Mai er mere charmerende og mere overskuelig, i forhold til Bangkok, og kan derfor være svær at forlade igen. Chiang Mai byder på alt lige fra smukke templer til nogle enestående shopping muligheder og er desuden også velsignet med uberørt naturressourcer, herunder bjerge, vandfald og floder. Chiang Mai er en by, hvor både rygsækrejsende og luksus turister kan nyde den ultimative Thailandferie.

Byens historie er lige så gammel som tha-folkets. Den begynder egentlig længere mod nord i byen Chiang Rai, hvis grundlægger kong Mengrai regerede over et stort rige, der mod nord nåede helt op til Chiang Saen ved Mekong-floden. Mengrai grundlagde Chiang Rai i 1281, men da den mongolske krigsherre Kublai Khan plyndrede det burmesiske kongerige Pagan i 1287, indså han, at hans rige var truet, og han indgik en langvarig alliance med herskerne i Sukhothai, Thailands daværende hovedstad. Da grænsen mod syd nu var sikret, indlemmede Mengrai i det gamle Mon-kongerige i Haripunchai i 1292. For at befæste sit styre, grundlagde han en ny hovedstad i dalen ved floden Ping i 1296 og gav den navnet Chiang Mai (Den Nye By).

Chiang Mai’s fantastiske beliggenhed i Nord Thailand lige midt imellem nogle af de højeste bjerge, gør at luften virker dejlig frisk, og vejret i Chiang Mai kan virke lidt køligere end sammenlignet med eksempelvis Bangkok og Syd Thailand.

Den ‘tørre’ tid i Chiang Mai er fra November til April. Her kommer der mindre nedbør, og aften- og natte timer kan temperaturen komme ‘ned’ på ca 15-20 gr. C.Dag temperaturen er gennemsnitlig ca 31,5  gr. C. med masser af solskins timer.

Den varmeste måned i Chiang Mai er April med en daglig temperatur på ca 36 gr C. Det er også i April, Thailand har sin årlige Songkran -Thai nytår fejret som vandfestival.

Chiang Mai er en travl og moderne by, og du finder mange banker og hæveautomater. Udbuddet af restauranter  er meget varieret fra lokale thailandske gadekøkkener til McDonalds, KFC, Burger King, Pizza Hut, Sizzlers, StarBucks mm.  Du finder samtidig også mange fine restauranter fra hele verdens køkkener.

Prisniveauet i Chiang Mai virker meget gunstigt, og hører til i den lavere ende sammenlignet med andre feriedestinationer i Thailand.

Din generelle færden i Chiang Mai virker meget roligt og sikkert.  Kriminalitet forekommer sjældent, men som rejsende bør man altid være ekstra påpasselig især om aftenen i dårligt belyste eller fjerntbeliggende områder. Undgå desuden at tage værdigenstande med i pose eller taske efter mørkets frembrud. Det bedste råd vil være at opføre sig nogenlunde som thaierne selv,  samt undgå at provokere med for mange pengesedler eller smykker.

Der er masser af gode shoppingmuligheder i Chiang Mai. Det mest åbenlyse sted for turisten er det berømte Natmarked beliggende i centrum af byen. Flere hoteller har nærmest direkte adgang til Natmarkedet og andre hoteller har shuttle bus service til dette marked. Markedet åbner omkring klokken 20 hver aften. Her kan alt mellem himmel og jord købes

Et godt tip vil være at opleve søndags markedet som åbner søndag eftermiddag ca. kl. 16.00, og slutter sent aften. Det starter ved Tapae Gate inde i den gamle bydel, og opad Rajdumnern Road.

Ellers er der også mange shoppingcentre i Chiang Mai. Blandt andet Central Aiport Plaza, eller blot Chiang Mai Plaza. Dette er et 6 etagers shoppingcenter og Chiang Mai Plaza er måske byens bedste shoppingsted. Kun orginalvarer og mærkevare vi også kender fra Danmark, men blot til thailandske priser. Der er også restauranter og biograf i Chiang Mai Plaza. Derudover er der Central Huay Kaew, som også er et ganske udmærket shoppingcenter, men som henvender sig mere til den thailandske indkøber.

Et andet godt shoppingsted er Nimmenhamin Road som er beliggende i den nordvestlige ende af byen. Dette svarer lidt til en ”almindelig gågade”. Masser af små lækre forretninger med blandt andet home decor, mode og meget andet.

I Chiang Mai er der flere gange om ugen mulighed for at se ægte Thai boxing. På Loi Krao Road (ved Natmarked, belliggende ved Starbucks) er der thaiboxing blandt andet mandag aften. Det koster 300 Baht i entree.

Chiang Mai har nogle af Thailands bedste golfbaner.Vi henviser til følgende 2 hjemmesider, som har uddybende information om mulighederne for golf i Chiang Mai:

http://www.golfinchiangmai.com/
http://www.golfchiangmai.com/

Mulighederne for massage i Chiang Mai er mange. Prisen varierer fra 200 Baht for 1 time op til flere tusinde. Ofte har mange af hotellerne SPA faciliteter, og her skal man forvente at betale en højere pris.

Ønsker man virkelig at forkæle sig selv med massage i Chiang Mai kan vi varmt anbefale Hotel Ratilanna på Chang Klan Road og The Chedi Hotel ved Natmarked. Deruodver er der Oasis Spa i den Gamle By. Forvent at der kræves tidsbestilling. Disse steder kan man ofte købe spapakker, og virkelig få sig en god forkælelse.

At komme rundt omkring i Chiang Mai er både en spændende oplevelse, og samtidig er det nemt.Der findes et hav af især TUK-TUK og Songthaews (grisebiler) samt Cykel-Taxa (samlor-3 hjulet). Sam betyder 3 på Thai. Disse cykel taxa møder du oftest i den gamle bydel. Herudover findes der også almindelige Taxa (Taxa-meter).

Vi kan så absolut varmt anbefale Chiang Mai til børnefamilier. Udover de dejlige hoteller som Chiang Mai tilbyder, har vi nedenfor lavet en liste over de familievenlige attraktioner som byen og området også tilbyde:

Chiang Mai Horse Riding

Hesteridning – tilpasset til både begyndere samt erfarne.

Dette eksklusive hesteridnings program tilbyder dig en sjov, sikker og behagelig måde til at opleve Chiang Mai området. Det er normalt halvdags turer som tilbydes, og man opfordres til at kontakte tur operatøren for at afklare hvorvidt man er begynder eller erfaren, således turen kan blive tilpasset til dine behov.

Link: http://horseriding.chiangmaiinfo.com/

Chiang Mai X Centre

Aktioncenter med paintball, go-cart, bungy jump mm.

Dette X-Center er meget glad for familie besøg, og tilbyder mange sjove oplevelser til børn i alle aldre.

Link: http://www.chiangmai-xcentre.com/

Flight of The Gibbon

Flight of the Gibbon, oplevelsespark, fra trætop til trætop via hængebro eller stål wirer. Uforglemmelige adrenalin pumpende oplevelser og gys. Se mere omkring denne tur under fanenUdflugter og Aktiviteter. Adgangskravet er en minimums højde på 1 meter. Vi vil dog også anbefale fra 12 år og opefter.

Link: http://www.treetopasia.com/

Chiang Mai Zoo med Chiang Mai Aquarium

Chiang Mai Zoo er en øko turist attraktion for alle turister, et vildtlivs læringscenter, beliggende i en af de mest frugtbare stedsegrønne skove i Thailand. Området med sine 212,4 hektar er placeret ved foden af bjerget Doi Suthep i Chiang Mai.

Link:  http://chiangmaizoo.peam.biz/

Tiger Kingdom Mae-Rim, Chiang Mai Thailand

Tiger Kingdom er ingen zoologisk have, men mere en kombination mellem en tiger park og en restaurant. Tiger Kingdom er så afgjort for store katte elskere, og man vil finde ud af, at tigre ikke er så aggresive som man måske måtte tro.

Link: http://www.tigerkingdom.com/Home.htm

Mae Sa Snake Farm Chiang Mai Thailand

Mae Sa slange farm er udover sine flotte slange shows, ligeledes det største slange reservations center i Nord Thailand. Her bevares de forskellige former for slanger fra hele landet, giftige som ikke-giftige, og selv den slags slanger som er på kanten til udryddelse.

Link: http://maesasnakefarm.com/default.asp

Chiang Mai Night Safari

Chiang Mai Day & Night Safari anses for at være den smukkeste nat safari i verden. Med over 300 acres af naturlig jord er den omgivet af Doi Suthep – Poi National Park. Forlystelsesparken giver besøgende mulighed for at interagere med ægte vilde dyr. Ved ankomst til Chiang Mai Night Safaris dyreinternat kan man glæde sig over den smukke indgang i Lanna & Afrikansk arkitektur. Man får muligheden for at opleve parken ved en tur gennem JAGUAR ruten. De smukt dekorerede vogne afgår hver halve time, om dagen hånd-fodres dyrene, og om aftenen føler man endvidere spændingen ved at have vovet sig ud gennem mørket. Der vil være familievenlige børneaktiviteter samt et fantastisk vand lys show.

Link: 

Maesa Elephant Camp Chiang Mai

I den frodige tropiske jungle i Mae Sa Valley ved Chiang Mai bor der en stor familie af elefanter, side om side med deres Mahouts. Maesa Elefant Camp er således hjemstedet for en af de største forsamling af elefanter i det nordlige Thailand. Maesa Elefant Camps filosofi er at skabe et naturligt og sundt miljø for elefanterne, alt imedens der arbejdes for at bevare og opdrætte dem, på grund af de svindende antal asiatiske elefanter som er tilbage i naturen. 

Link: http://www.maesaelephantcamp.com/index.html

Queen Sirikit Botanic Garden

Dronning Sirikit Botaniske Have er beliggende 27 km nordvest for Chiang Mai provincen, på kanten af Doi Suthep-Poi National Park. Haven har et areal på omkring 1.000 ha. Med sin store samling af plantearter, 12 udstillings drivhuse, haven og naturstier samt uddannelses og forskningsaktiviteter er der utroligt meget at lære og nyde. Så et besøg her vil således også være en lærerig oplevelse.. De vigtigste mål med haven er at fungere som et center for den Thailandske flora til botaniske studier og forskning. Samtidigt også at kunne tilbyde ydelser vedrørende biodiversitet og bevarelse af miljøet, samt at give den brede offentlighed en æstetisk oase.

Link: http://www.qsbg.org/visitorinfo.asp

Udover ovennævnte aktiviteter og oplevelser findes der biograf og mulighed for computer spil i de 2 storcentre i Chiang Mai : Airport Plaza og Kad Suan Kaew.

Bowling kan spilles følgende steder:

Bully Bowl, KadSuanKaew Complex, HuayKaew Road. (storcenter Kad Suan Kaew), Lanna Bowling og Billard, Sriphum Road, UFO Bowling, Lamphun Road

Seværdigheder

Chiang Mai byder på mere end 300 templer, så vi vil forsøge at nævne  nogle af de væsentligste templer.

Et besøg i Chiang Mai bør begynde i det tempel, hvor byens historie udsprag. Wat Chiang Man (Byens Magt), var det første tempel som Mengrai byggede.

Et af højdepunkterne for et besøg i Chiang Mai er Doi Suthep Bjerget lokaliseret lidt uden for Chiang Mai by. Her finder vi samtidig Wat Phra Doi Suthep, som uden tvivl er et af de vigtigste buddhistiske templer i Nord-Thailand. Fra templet har man en enestående udsigt ud over Chiang Mai by. Wat Doi Suthep blev grundlagt i 1383, men der blev først bygget en vej dertil i 1935 af Karen folket.

På en af byens hovedgader troner det næstvigtigste tempel efter Doi Suthep, Wat Phra  Singh, som blev grundlagt i 1345. Templets tykke mure formår næsten at lukke den larmende trafik på Ratchadamnoen Road ude. Templet er det største i byen.

Wat Chedi Luang er forbundet med varsler om ulykker. Templet blev bygget i 1401 med pagoden i Bodhgaya i Indien som forbillede, men i 1545 blev det ramt af et vældigt jordskælv, der ødelagde den 90 m høje pagode, så den kun er 42 m høj nu. 

Lige uden for bymuren nordvest for byen ligger Wat Chedi Jet Yod, som blev bygget i 1455 af kong Trailokaraja. Som navnet antyder (De Syv Spir), er det en kopi af Mahabodhitemplet i Bodhgaya i Indien, hvor Buddha opnåede sin oplysning.

Et af de mest imponerende tempelområder er Wat Suan Dok, der ligger i retning mod lufthavnen ca. 1 km vest for bymuren og til venstre for Suthep Road. I det nordvestlige hjørne af området ligger der hvidkalkede chedier, der indeholder aksen efter Chiang Mais kongelige familie. Den vældige chedi i midten siges at rumme et Buddha-relikvie. Inde i Bot´en er der en 6 m høj bronzebuddha fra ca. 1550.

Udover de mange templer i Chiang Mai kan følgende også anbefales:

Det smukke Huay Kaew Vandfald ved foden af Doi Suthep. Nyd gerne en herlig frokost i Rachamankhas smukke restaurant, som er dekoreret med Lanna lanterne og antikt kinesisk porcelæn. Et besøg ved Studio Naenna er også en god ide. Dette er en butik med masse af tekstiler fra Nord-Thailand. Man kan også deltage i en khantoke middag, eksempelvis Wieng Kum Kam, en gammel by ikke langt fra Chiang Mai. Khantoke er en autentisk måde at hædre gæster og der er traditionel dans og musik, imens man nyder retter fra den østlige del af Thailand.  Ønsker man at komme lidt uden for Chiang Mai kan et besøg ved byen Mae Kampong også anbefales. Byen ligger højt oppe i bjergene. Her kan man gå i skoven og se hvordan indbyggerne dyrker te og kaffe. Også et besøg ved de spektakulælære Mae Gompong Vanfald kan anbefales, evt. med frokost derved. Er du til museums besøg kan vi både anbefale bymuseet, men også Chiang Mai Tribal Museum er et besøg værd.  En bådtur på Ping floden er absolut også en god afslappende og behagelig oplevelse, hvor man istedet ser Chiang Mai og område fra vandsiden.

Festivals & Events

Bo Sang Umbrella & Sankampang Handicrafts Festival
Bo Sang Paraply og Sankampang Håndarbejde festival afholdes fra 15. Jan 2012 til 17. Jan 2012. Festivalen afholdes I Ban Bo Sang, Sankampang, ca 15 km vest for Chiang Mai,  hvor landsbyens hovedvej bliver spærret af og brugt som en ”gade messe”. Butikker dekoreret med traditionelle lanterner og paraplyer i typisk Lanna-stil på begge sider af gaden giver et flot syn og en festlig stemning.Desuden er der konkurrencer, udstillinger, kulturelle forestillinger, lokal underholdningog diverse shows.

The 2nd Orchid Fair
Denne festival afholdes  i Januar, og er årets største orkidee festival, med orkidee marked, aktiviteter mm.

Chiang Mai Flower Festival
Chiang Mai’s Blomsterfestival er en årlig begivenhed som afholdes i den første weekend i Februar måned. Byen er totalt klædt i livlige farver, alt fra elektrisk orange, forskellige nuancer af pink, lilla og endda hvid. I overflod af Bougainvillea, petunie og andre blomster synes her medvirkende til at have givet Chiang Mai sit blomstrende navn, Nordens Rose.  De kølige og klare februar aftener samt den hyggelige atmosfære under Blomsterfestivallen tiltrækker en masse besøgende, og et godt råd vil være at booke et ophold i god tid.

Songkran Festival.
Songkran festival fejres som det thailandske nytår omkring 13 – 15 April. Den fejres over hele Thailand,  og i nogle områder er perioden udvidet.  Det mest åbenlyse tegn på at du er i midten af festivalen er,  når du bliver gennemblødt ved at en person hælder en spand vand ud over dig eller sprøjter vand på dig med en vandpistol. Denne tradition stammer fra hvor det vand som først blev overhældt hellige statuer, derefter blev hældt over folk, da dette vand forventedes at bringe held og lykke.  Nu tager den form af en alle mod alle vandkamp, og du vil utvivlsomt blive våd, så tænk over påklædningen. Samtidig er det også en måde at holde sig køligt på i denne varme og fugtige April måned.

Loi Krathong Festival
Loi Krathong Festivalen  i Chiang Mai afholdes omkring November måned. Loi Krathong er en visuel nydelse med farverige papir lanterner med stearin lys indeni som sørger for opdriften.  Mange smukke piger som viser sig i sine traditionelle bedste farverige parade påklædninger. Tonsvis af velsmagende thailandsk mad og delikatesser, og fyrværkeri som toppen af det hele. Loi Krathong festivalen er en 3 dages lang event, således sidste nat falder på årets 12. fuld måne, som normalt falder i November. Festivalen afholdes i Mae Jo, en lille by lidt nord for Chiang Mai. Lanceringen af festivalen er meget naturskønt, med hundredevis af varm luft balloner, eller ”Khum Loy” som de kaldes lokalt, og som bliver sendt op på samme tid. Denne specielle måde at arrangere Loi Krathong på ved samtidigt at sende papirlanternerne afsted, er et unikt aspekt af Chiang Mai, og på traditionel vis betyder det, at når disse enorme lanterner er i drift og flyder væk, ligeledes flyder lokalsamfundets beboeres problemer væk. Der vil samtidig være masser af underholdning og oplevelser i form af forskellige konkurrencer, lys og lyd præsentationer på Ping floden samt kulturelle indslag med traditionelt Lanna folkemusik og opvisninger. Dette er et “must” hvis man opholder sig I Chiang Mai. Festivalen er utrolig populær og tiltrækker rigtig mange mennesker, så et godt råd vil være at booke i god tid, såfremt man kunne tænke sig at opleve Loi Krathong i Chiang Mai