Velkommen til Ayutthaya

Ayutthaya

76 km nord for Bangkok ligger Ayutthaya som er et af Thailands historiske højdepunkter. Mange rejsende tager en dags-tur fra Bangkok, som giver cirka 3 timer på stedet, men for folk med interesse for arkæologiske ruiner, er det nødvendig med en overnatning eller flere i Ayutthaya.
Fra etableringen i 1350 af Kong U-Thong (Ramathibodi I), indtil dets fald til burmeserne i 1767, var Ayutthaya Thailands hovedstad og hjemsted for 33 konger og mange dynastier. Da byen var på sit højeste niveau, og indtil midten af det 18. århundrede, var Ayutthaya en majestætisk by med tre slotte og 400 flotte templer på en ø omgivet af kanaler og var et syn, der virkelige imponerede europæiske besøgende på deres Thailand rejse.
I 1767, efter at en 15-måneders belejring, blev byen ødelagt af burmeserne, og i dag er der bunker med smuldrede ruiner og rækker af hovedløse Buddhaer, hvor der engang trivedes et imperium. Selvom templerne er forfaldne, er de stadig ærefrygtindgydende, og et besøg her er mindeværdigt og en god start for dem, der drages af historien. (Sjov note: gå ikke glip af Buddha hovedet placeret i træstammen ved Wat Mahatat, det er helt unikt).
Arkitekturen i Ayutthaya er en fascinerende blanding af Khmer, gammel cambodjanske stil, og tidlig Sukhothai stil. Cactus-formede obelisker (et højt 4-sidet monument som ender i en pyramide formet top) og betegne Khmer indflydelse og ligner noget i stil af de berømte tårne i Angkor Wat. De mere spidse stupaer tilskrives Sukhothai.

Ayutthaya – At komme dertil


Med tog

Der er flere muligheder for at komme til Ayutthaya på din Thailand rejse. Den billigste og mest farverige måde at komme til Ayutthaya på er med tog. Alle nord og nordøst tog afgår fra Bangkok´s Hualamphong tog station og stopper i Ayutthaya, en tur på omkring 1,5 – 2,5 timer, afhængigt af togdriften. Togene passerer disse provinser, Amphoe Bang Pa-in, Amphoe Phra Nakhon Si Ayutthaya og Amphoe Phachi, hvor jerbanstrækningerne i Ban Phachi Junction adskilles mod nord og nordøst. Derefter kan mini-busser tages fra banegården ind i byen. På din Thailand rejse kan det være nødvendig at se Thailand “State Railway” for tidsplan og priser.

Bemærk venligst, af erfaring, at når du vil finde oplysninger om togtrafikken på de officielle informations- og billetkontorer kan billetpriserne varierer, måske på grund af den forvirrende togtrafik.

Ayutthaya togstation ligger øst for den centrale ø. Den nemmeste måde at komme til den centrale Naresuan Road er at gå lige ud fra stationen og tage færgen over floden til 4 baht.

Med bus
En anden mulighed du kan benytte på din Thailand rejse er busserne. De kører hvert 20. minut eller deromkring fra Bangkoks nordlige Bus Terminal (Moh Chit ) direkte til Ayutthaya. Førsteklasses air-con busser koster 60 baht, mens anden klasse koster 45 baht. Turen tager mindst to timer, da busserne stopper ret hyppigt, og der ofte er trafikprop på vejene ud og ind i Bangkok.

I Ayutthaya, ligger den centrale BKS busstation på den sydlige side af Thanon Naresua. Nogle 1.-klasses busser til Bangkok, kører 500 meter længere mod vest, på den anden side af Khlong (kanalen). Køen til air-con busserne er let at få øje på.

Fra Kanchanaburi, kan du tage en lokal bus fra den centrale busstation til Suphanburi for 45 baht (2 timer), derefter en anden lokal bus til Ayutthaya for 40 baht (1,5 timer). En taxa fra Kanchanaburi koster 2000-2500 Baht (2 timer).
Der er også en central busstation øst for byen der kører til de nordlige destinationer. Den kan findes ved songthaew – spørg omrking for at finde det rigtige stop.

Med minibus (van)
Praktiske minibusser (kan sidde fast i trafikken, men ingen stop som de regelmæssige busser) kører fra Victory Monument Square i Bangkok. Tag BTS Skytrain til Victory Monument station, og gå på den forhøjede gangbro – bliv på den indtil du krydser en stor vej, og derefter ned – busserne er parkeret ved siden af hoved-rundkørslen. Priserne ligger sædvanligvis på 70 bath og turen tager omkring 1 time eller 1 time 20 min. Det er meget praktisk, da du ikke behøver at tage til busterminalerne (Mochit), men det eneste problem er, at minibusser ikke har meget plads til at store tasker og er nødt til at vente, indtil bilen er helt fyldt med passagerer.

Ayutthaya – Vejret

PÅ din Thailand rejse vil du opleve at, ligesom det meste af Sydøstasien, har Ayutthaya også et tropisk klima. Temperaturerne er relativt ensartet hele året, og på trods af en mærkbar regntid er der masser af solskin.

Temperatur
Den gennemsnitlige temperaturer varierer ikke meget i Ayutthaya. Februar til august er de varmeste måneder, med en gennemsnitlig lav temperatur fra 24 til 26 grader op til 33 til 35 grader. April er den varmeste måned. September til januar er lidt køligere, med lav-temperaturer gennemsnitligt fra 22 til 26 grader til høje temperaturer fra 31 til 33 grader.

Nedbør
Nedbør varierer fra næsten ingenting til næsten daglig regn. Den regn-sæsonen varer fra maj til slutningen af oktober, i denne periode ligger den månedlige nedbør på omkring 10 til 13 cm. Og September med gennemsnitlig 20 cm. November til april får kun lidt regn med et gennemsnit omkring 2.5 cm.

Sol
Ayutthaya får omkring syv timers solskin om dagen, afhængig af sæsonen. Det er ikke tiden mellem solopgang og solnedgang, men nærmere mængden af direkte sollys. Fra november til maj, har alle måneder gennemsnitlig otte timers sol om dagen. Undtagelsen er april, hvilket gennemsnitlig er ti timer. Disse tal falder en anelse i løbet af regntiden, fordi der oftere er overskyet. Juni og oktober har omkring seks timers sol om dagen og juli til september cirka fem timer.

Monsun
Den indiske monsun sæson, med storme fra sydvest, påvirker det centrale område af Thailand, herunder Ayutthaya. Den indiske monsun sæson begynder i slutningen af juni eller begyndelsen af juli og varer indtil udgangen af september. Den kinesiske monsun, som har storme, der ankommer fra nordøst og varer fra december til marts, er ikke så voldsomme som den indiske monsun sæson, og påvirker normalt ikke Ayutthaya.

Ayutthaya – Attraktioner


Ayutthaya Historisk Center

Placeret på hovedøen på Rojana Road, over vejen og mod øst ved Chaophraya Nationalmuseet.

Ayutthaya Historical Study Center er et mere moderne museum end Chao Sam Phraya National Museum og forsøger at skildre livet i Ayutthaya ved brug af modeller.

Det er et nationalt forskningsinstitut hengivet til studierne af Ayutthaya, især i den periode hvor Ayutthaya var hovedstad i Siam. Centret er ansvarlig for museet og historien om Ayutthaya, der har udstillinger med rekonstruktioner fra fortiden. Centret har også en informations-service og et bibliotek, der indeholder historisk materiale om Ayutthaya som kan være værd at fordybe dig i på din Thailand rejse, hvis du er interesseret i historien.

Centret er åbent hver dag fra 09.00 – 16.30, helligdage fra 09.00 – 17.00

For yderligere oplysninger kontakt venligst Tlf: 0 35-24 5123-4.

Et godt sted at starte eller afslutte din tur, men lidt dyrt (efter thailandske standarder) omkring 100 baht.

Elephant Kraal
Placering på nordsiden af hovedøen.

Pris: Gratis

Lythonglian Meepan og hans kone etablerede Ayutthaya Elephant Palace og Royal Kraal i 1996. Siden da har de lanceret progressive programmer for at rehabilitere syge elefanter, genoptræne dræber-tyre og øge elefantpopulation med mere avl. Der har været 32 succesfulde fødsler siden 2000.

Det nuværende mål er at købe jord til etablering af et fristed for pensionerede elefanter.

Dette er grundstenen for at elefanthjemmet startede i 2006. Normalt skal elefanter arbejde indtil de dør, for at betale for vedligeholdelsen. Lythonglian ønsker elefanter kan trække sig tilbage i fred og med respekt. Derfor bliver pengene på elefanthjemmet brugt til at investere i udviklingsprojekter, samt medicin og mad til elefanterne.

Chao Sam Phraya National Museum
Placering på hovedøen, på Tambon Pratu Chai, på Rotchana Road modsat Rajabhat Universitet Phra Nakhon Si Ayutthaya.

Pris: 30 Baht.

Chao Sam Phraya National Museum er stedet hvor du på din Thailand rejse kan finde nogle af de Buddha-hoveder, der tydligt mangler andre steder. Museet åbnede i 1961 og det mest interessante sted er de gyldne regalier i Wat Ratchaburana, på 2. sal i Hal 1.

Opførelsen af dette museum blev finansieret fra overskuddet af salget fra fund, opdaget i de underjordiske krypter, primært fra Prang tårnet Wat Ratchaburana. Fordi templet blev bygget af Kong Borommarachathirat II (Chao Sam Phraya), blev museet opkaldt efter ham. Åbningsceremonien af dette museum blev afholdt i 1961 og blev ledet af Deres Majestæter Kongen og Dronningen. Det var det første museum i landet der præsenterede en ny form for udstilling, der viser tilpas mange objekter i en spændende præsentation i 3 forskelige bygninger og som gør det værd at opleve på din Thailand rejse.

Museet er åbent onsdag – søndag og helligdage i fra kl. 08.30 – 16.00 og lukket på mandage og tirsdage.

Entré er 30 Baht. pr. person.

En 30-dages billet med gyldighed i 30 dage kan også købes til 180 Baht pr. person, som både dækker entré til Wat Phra Si Sanphet og gamle Palace Complex, Wat Mahathat, Wat Ratchaburana, Wat Phra Ram, Wat Chai Watthanaram, Chao Sam Phraya National Museum og Chantharakasem National Museum.

Khlong Sra Bua flydende marked

På din Thailand rejse kan du opleve dette flydende marked  som er mere et kulturelt teater end et funktionelt marked. Khlong Sra Bua flydende marked er en kopi af den gamle Khlong Sra Bua landsby, et fællesskab med lerpottemagere og hjem for en vigtig flod-handelsrute nord for byen. I dag vækker landsbyen et stykke af den gamle landsby til livs, med en tilføjelse af spændende forestillinger på sin ”vand-scene”. Forestillingerne skildrer forskellige scener fra traditionelle thailandske folkeeventyr, båd-sange og scene-dramaer, som kun ses sjældent i dag.

Entré inkluderer en forkost-buffet og fem shows.

Åbningstider: 10:00 – 17:30 (lør, søn og helligdage)
Placering: Khlong Sra Bua, nord for Ayutthaya Historical Park, overfor Kong Naresuan den Store Monumentet
Hvordan kommer man dertil: Fra Pa Thon Road, drej til højre ind på Khlong Tho Road og fortsæt over broen til Highway 309.

Når du ser kong Naresuan Monumentet på din venstre side, ligger det flydende marked på din højre side.

Thai Boat Museum

På din Thailand rejse til Ayutthaya vil du opleve at byen er hjemsted for Thailands mest dygtige bådebyggere. Tidligere havde byen flere klongs (kanaler) end veje, og både var den vigtigste transportform. Dette private museum tilhører Phaithun Khaomala, en berømt båd-designer og tidligere bådebygger. Hans omfattende samling, ofte bygget af teaktræ og jern-Malabar-træ, stammer fra thailandske og kinesiske handels-flåder, ris-skibe, markeds-skibe og endda små royale skibe. Nogle af dem er mere end 100 år gamle.

Åbningstider: 08:00 – 17:00 (kun efter aftale)

Placering: Bang Ian Road, lige ved Chikun Road, overfor Wat Mahathat Tel: +66 (035) 241 195 Hvordan kommer man dertil: Fra Rojana Road, drejer du til højre ind af Chikun Road, og inden du når Wat Mahathat, drejer du igen til højre ind af Bang Lan Road.

Wat Chai Wattanaram
På din Thailand rejse til Ayutthaya ligger Wat Chai Wattanaram placeret ved floden med front mod indre by, og dette kongelige tempel kan prale af at være en af de mest udførlige tolkninger af Mount Meru konceptet i den gamle Khmer arkitektur, som også har haft stor indflydelse på den arkitektoniske stil i den sene Ayutthaya Periode (1629-1767).

Den primære prang (højt tårnlignede spir), bygget efter det gamle Khmer´s prang, symboliserer universets centrum, mens de omkringliggende chedier skildrer de fire kontinenter, og det ydre univers. På hvert hjørne huser chedierne to store Buddha billeder i en træramme. De omkringliggende gallerier indeholder otte mindre chedis og omfatter udsmykninger og mønstre. De fire sæt af trapper, der fører op til den primære Prang er meget stejl, så du skal være forsigtig hele tiden.

Åbningstider: 09:00 – 16:30
Placering: på vest-bredden af Chao Phraya-floden
Hvordan kommer man dertil: Fra U-Thong Road, krydses broen på den vestlige side af øen (Highway 3263), drej til venstre ved det første kryds og fortsætter cirka 2 km.

Ayutthaya – Shopping

Ayutthaya er hjem for dygtige håndværkere og kvinder, og en af de bedste byer hvor du finder alle former for kunsthåndværk. I gamle dage, praktiserede hvert samfund i byen et bestemt håndværk, både jernarbejde, båd bygning, kurvefletning, vævning, ler keramik eller sten murværk. I dag kan du finde dem på mange udendørs markeder rundt i byen.

Hvis du er meget interesseret i thailandsk håndværk, er Bangsai Kunst og Håndværk Center, stedet du bør tage hen på din Thailand rejse. Her kan du finde omkring 20 workshops med forskellige håndværk og se hvordan håndværkere og kvinderne samler deres brikker sammen fra bunden. Thai Village er også bemærkelsesværdig, her er de regionale thailandske huse bygget med dehåndværkder er specifikke for hver region. Så hvis du er her kort tid er Bangsai Kunst og Håndværk center er et godt sted at inddrage i din rejseplan på din Thailand rejse.

Chao Phrom Marked

Dette travlt marked har eksisteret siden Ayutthaya var hovedstad i Siam. Her findes mange amulet butikker, madboder og de handlende sælger alle former for varer som du også kan finde andre steder i byen. Selv om markedet har mistet sin charme af gamle dage, så har mange af butikkerne nu en konkret facade i stedet for træ, det er også et af de få steder du stadig kan nyde et billigt og lækkert måltid. Eller hvis du samler på amuletter, er dette er afgjort stedet du bør besøge på din Thailand rejse. Bemærk, at butikker åbner og lukker på forskellige tidspunkter, så der er ingen officiel åbning eller lukketid.

Placering: På hjørnet af Naresuan og U-Thong Vejene.

Ayutthaya Park
Dette moderne indkøbscenter har omkring 400 butikker i sine to zoner. Plaza Zone tilbyder livsstilsprodukter, fra mærke tøj til lædervarer, kosmetik og mode tilbehør. The Water Zone har en stor havaborre dam, og rundt om den, findes en række af fastfood restauranter, andre fødevarer og et aktivitetsområde med levende kulturelle forestillinger (i weekender og på helligdage).

Placering: Khlong Suan Plu District, hvor Highway 309 møder Highway 32

Ayutthaya – Restauranter


29 Steak

Selvom der er ‘bøf’ i navnet, tilbyder dette afslappede spisested også et udvalg af velsmagende thailandske retter såvel som spaghetti, makaroni og salater. Selvom indretninger er almindelig, med træborde og bambus måtter som loftet, er stemningen stadig hyggelig. Gæster er for det meste backpackere,  og et par thailandske besøgende, der kommer her for at nyde en ordentlig bøf.

Åbningstider: 16:00 – 22:00
Placering: Phamapraw Road (tæt på backpacker gaden)
Prisniveau: Budget – overkommelig

Baan Khun Phra
Indretningen – et attraktivt antikt hus, bygget under Kong Rama VI regeringstid og med malerisk udsigt til floden – er en stor del af madoplevelsen her. Madlavningen er hovedsagligt til udenlandske backpackere, her disker Baan Khun Phra op med et udvalg af traditionelle thailandske retter, krydret med urter og krydderier således det vil få dig til at længes efter mere. Stemningen er afslappet og uhøjtidelig. Du kan nemt opholde dig ude om eftermiddagen, mens du nyder udsigten til livet på den anden side af floden.

Åbningstider: 10:00 – 22:00
Placering: På hjørnet af U-Thong og Pa Thon Vejene, omkring 150m syd for Chom Phrom Market
Prisinterval: Overkommeligt

Chai Nam
En favorit blandt weekendgæster fra Bangkok, serverer denne Riverside, open-air restaurant et godt udvalg af fisk og skaldyr, grillet til saftige perfektion. En af must-try retterne på denne restaurant og som kan opleves på din Thailand rejse, omfatter grillet kæmpe-flod-rejer, hvidløg, stegt ferskvandsfisk og salt-grillet slangehovede fisk,

Åbningstider: 08:30 – 20:30
Placering: 36/2 U-Thong Road (på vejen til Hua Ror Market)

Ayutthaya – I nærheden

 
Lopburi

Lopburi er meget afslappet, og dens beliggenhed er en time eller to fra Ayutthaya og gør det derfor til et godt sted at tage en dagstur til på din Thailand rejse.

Lopburi er blevet berømt på sine tilhørende abe-tropper der skaber kaos og ødelæggelse. Disse utroligt smarte dyr tolereres af de lokale, og folk rejser langt og bredt for at opleve denne færden, og har på den måde fået denne lille by på turisternes landkort.

Der er to downtown områder i Lopburi: New Town og den gamle bydel. De fleste af de vigtige steder, plus tog stationen, er i den gamle bydel, busser ankommer og afgår fra New Town.

Ayutthaya – Artikler

Ayutthaya 

En artikel om Phra Nakhon Si Ayutthaya

af Petter Hederstedt

Som du måske ved, har Bangkok ikke altid været hovedstad i Thailand. Byen Ayutthaya var hovedstad i 417 år, indtil burmesiske soldater invaderede det 1767 og tvang kongen til at flygte fra byen. Det kan være svært at forstå, at de resterende ruinerne engang var hjem for mere end en million mennesker; Ayutthaya var faktisk en af de største byer i verden.

En hurtig historietime: Ayatthaya var den kongelige hovedstad i Thailand mellem 1350 og 1767. 34 konger har regeret i byen, deres magt var stor, især i det 14. og 15. århundrede. I det 16. århundrede blev byen besøgt af mange europæiske købmænd og i slutningen af det 17. århundrede havde omkring en million indbyggere. I 1765 blev Ayutthaya invaderet af burmesiske soldater og byen blev tabt. Den burmesiske ødelagde alt, hvad der var helligt, statuer, templer og tekster blev brændt ned. Men de burmesiske angriberne var ikke stærke nok til at forblive ved magten, blev 1769 Phaya Taksin erklæret konge. Han havde ikke regere landet fra Ayutthaya, men fra Thonburi. Ayutthaya var 1981 opført som en af verdens kulturarv af UNESCO.

Den historiske park i Ayutthaya er et stort område med ruiner og templer, klostre og andre bygninger. Du kan sagtens bruge en dag her på bare at gå rundt i de gamle områder og se på de delvist renoverede templer, på trods af den korte afstand til Bangkok er det overraskende stille og faktisk kun få vestlige turister der tager til Ayutthaya. Templerne er spredt rundt omkring i byen, og det anbefales at finde en tuk-tuk (som i øvrigt har en usædvanlig udseende her) og bede chaufføren om at køre dig rundt, det koster 400-500 Baht for et par timers guidet tur, hvilket er en fornuft pris. Ayutthaya er en glimrende dagsudflugt tur, det er beliggende ca. 80 km nord for Bangkok, og du kan komme dertil både med bus og tog fra Bangkok. Men husk, timerne omkring middag er meget varme, og du vil ikke finde mange områder med skygge bortset fra inde i templer.

Den moderne del af Ayutthaya er ikke så spændende. Omgivet af Chao Phraya-floden og dens “klongs”, tilbyder byen ikke meget til turisterne. Byen har idag en befolkning på ca. 60.000 mennesker.

http://youplanet.com/guide/articles/20/ayutthaya